"Личният живот на всеки гражданин, дори и на член на Висшия съдебен съвет, е неприкосновен. Нападките срещу мен, открехващи вратата на личния ми живот, са проява на лош вкус и безсилие."

Това се казва в отговор на члена на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова. Тя стана известна с пламенната си реч, когато Съдийска колегия на ВСС обсъди остро писмо на Съюза на съдиите в България заради казуса "Полфрийман". Днес в публикация "Свободна Европа" съобщи, че Вероника Имова е бивша съпруга, но след известна раздяла отново съжителства с адвокат Пеню Грозев. Той е представлявал семейство Монови като частни обвинители и граждански ищци по делото срещу австралиеца.

е може да си затваряме очите пред факти, които сочат за зависимости вътре в самата съдебна власт" , каза тя в речта си. 

Сегашният отговор на Имова е публикуван на сайта на ВСС.

Публикациите по темата за нейна обвързаност тя  определя като атака с цел "дискредитиране и уронване на моя авторитет на юрист, член на Висшия съдебен съвет и гражданин"

Така се виждали слабостите на доводите срещу мнението ѝ, от което се зарича да не отстъпи..

Ето и обяснението на Имова за обвързаността ѝ с адвокат на семейството на убития студент Андрей Монов:

"С бащата на моята дъщеря сме разведени отдавна. От години той не упражнява адвокатска професия. А когато, преди 11 години, е бил адвокат по въпросното дело в първата инстанция пред Софийския градски съд, той е представлявал като повереник семейството на убитото момче само в няколко съдебни заседания, след което родителите са се отказали от неговата защита. Като повереник на пострадалото семейство във всичките три инстанции – Софийски градски съд, Апелативен съд – София и Върховния касационен съд, са участвали други, предпочетени от родителите на жертвата адвокати."

"Този факт може да се провери в кориците на делото и всичко останало е съзнателно прокарвана невярна информация с цел манипулация по развитието на случая „Полфийман“, добавя тя.

Освен това по думите ѝ позицията, която тя изразявала по този казус била морално-етична и била свързана с осъществявани от Имова кадрови правомощия.

"Противопоставям се, да се хвърля съмнение върху принципната теза, която отстоявам - че независимостта на съдебната власт преминава през разобличаване на зависимостите,  които рушат общественото доверие в правосъдието", завършва отговорът на члена на ВСС.

Имова обаче не обяснява защо не е сметнала за нужно да си направи отвод по примера на колегите си Боян Магдалинчев и Севдалин Мавров - първият, защото дъщеря му участва в съдебния състав, постановил условното освобождаване на Полфрийман, вторият -  поради познанство с Христо Монов (баща на убития младеж).