Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"През годините мислех, че той има фиксация в г-н Цацаров, а сега почвам да си мисля, че има фиксация в длъжността главен прокурор.

Аз имам приятели съдии, уважавам съда и не съм си позволявал никога да коментирам съдебни решения, нито съда изцяло - но виждам, че това не е подход, възприет от други лица от съдебната власт."

Така днес Иван Гешев коментира писмото на председателя на ВКС Лозан Панов до главния прокурор, в което Панов апелира да се кажат успешно приключените дела на единствения кандидат за поста на Сотир Цацаров.

"Вижте, за речника ми не мога да коментирам нищо - не съм запознат с това изявление ли е , писмо ли е..." 

Гешев направи уточнение, че не знае "какво иска г-н Лозан Панов" и за какво писмо става въпрос, защото се връщал късно снощи от посещение в Германия.

След което го коментира напоително:

"Това, което мога да кажа, е, че не се притеснявам от работата си. Оценката на работата на един прокурор в крайна сметка дава съдът. След като имам над 233 осъдени лица, значи съдът ми е дал отлична оценка. С това че по мои обвинителни актове са осъдени такъв брой лица (всъщност става въпрос и за годините в Районна прокуратура - б.р.). Това е оценка не само на количеството, но и на качеството на свършената от мен работа.

Второто, което искам да кажа, е, че с решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното ми атестиране, която е максимална. Т. е. - ВСС е установил, че имам високи професионални качества. Така че - ако това, което казвате, е така от страна г-н Лозан Панов, и тези факти, които изразих пред вас, няма как да не са му известни, нямам представа защо се интересува от това, за което вие ме питате..."

На Гешев бе подаден въпрос за Джок Полфрийман, който е повод за атаки срещу съда и срещу поне двама от съдебния състав - отявлени критици на Цацаров:

"Аз не мога да имам никакви очаквания (в смисъл - към изхода от делото, което е във ВКС, б.р.). Прокуратурата е свършила изцяло своята работа - както знаете, убиецът Джок Полфрийман е осъден, осъден е по внесен обвинителен акт от прокуратурата на 20 г. лишаване то свобода. Ще чакаме какво ще прецени съдът и ние ще спазим и ще се съобразим с решението на българския съд."

И се върна на Панов:

"Който и да беше на моята позиция, това напрежение щеше да го има, след като не е от кръга приятели на тези хора, които генерират това напрежение... А дали щяха да са 1, 2 или 3-ма кандидати (в процедурата за главен прокурор - б.р.), това напрежение щеше да го има.

Независимо за кой става въпрос, ако не е от кръга - един тесен, малък включително и политически кръг - ако не си от този кръг, ще се случи това, което се случва.

Казах много пъти пред вас - казах какво ще се случи, казах защо ще се случи и вие го виждате какво се случва", припомни Гешев изказванията си. 

Той даде пример, че и Борис Велчев бил единствен кандидат, номиниран от доста по-горлям брой членове на ВСС (но Съветът тогава не беше разделен, б.р.) и тогава никой не повдигнал въпроса, а пък при избора на Сотир Цацаров били трима, но имало недоволство, че изборът е предрешен и това е формално заседание .

"Тук не става въпрос за принципно отношение, тук става въпрос за БЕЗпринципно отношение. Просто един кръг, малък кръг - политически, включително към него спадат явно и някои магистрати, не харесва прокуратурата .И аз не мога да им забраня да не ни харесват - нищо не може да направим", продължи той.

Според Гешев нямало значение личността.

"Който и е човек извън този кръг да бе номиниран - независимо дали съм аз или някой друг, дали 1, 2 или 3-ма -  реакцията щеше да е същата. Компромати в медиите, доноси в Европейската комисия, обикаляне на цяла Европа и участие в различни форуми, плюене на българската държава! Това се случва", описа въпросния зловещ кръг Гешев.

Иначе зам.главният прокурор представи днес акция срещу организирана престъпна група, занимаваща се с имотни измами. Те намирали жилища на възрастни хора със зависимости - алкохолни, наркотични, с психични пробреми и ги отнемали с измама. Работено е по 10 души, а лидер бил ромски барон  с прякор Начо.

Накрая жертвите били изхвърляни на улицата, което Гешев окачестви като "изключително грозно и нечовешко".

Ключови думи

Коментари

Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Разликата между Гешев и Лозан

е фундаментална - Гешев е човек на реалния живот, на действието, докато Лозан живее в илюзорния свят на посткомунизма и в съзаклятие с неговите наследници.
 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

по скоро

Единият е завършил право в Софийския и сам е стигнал до поста който заема, другият Симеоново и го побутват другарчета по стълбата та после да им се отблагодари.
 's picture

Бобо

самичкия

Много си прав драги , реалният живот в България е Кочина , царство на Прасетата ... и Гешев е техен слуга , фен и ибрикчия .... жалка реална картина ...
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Просто един кръг, малък кръг

"Просто един кръг, малък кръг - политически, включително към него спадат явно и някои магистрати, не харесва прокуратурата ." Не е нужно да си висш магистрат или сив политически кардинал, за да не харесваш прокуратурата. Тук дори не става въпрос за прокурорите като хора, а става въпрос за Прокуратурата като организация, така както е дефинирано същесвуването и и йерархията вътре. Аз не съм висш магистрат, не съм от въображаемия тесен политически кръг И все пак не харесвам прокуратурата в смисъла на придишното ми изречение. Има достатъчно публична информация за дефестите на прокуратурата и това е основната причина да не я харесвам. А относно бройката - 233 осъдени, но по колко негови дела има неосъдени ?! Това е по-интересното число, ама няма кой да го каже публично.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

... и до каква степен,

... и до каква степен, исканите присъди от него като прокурор са отсъдени от съдиите ?! Ако той е искал 10 години, а съда е отсъдил 10 дена, то явно е много заблуден относно собствените си качества за преценка и образованост.
Georgio Di Lupo's picture
Georgio Di Lupo
Georgio Di Lupo

Магистратите на Сорос

Според мен най-добре е соросоидите Лозан Панов да бъде главен прокурор, Калпакчиев да стане шеф на ВСС,Лалов шев на ВКС,а Сорос да стане министър на правосъдието! И без това евреите са си заплюли България за обетована земя и скоро ще я купят и унищожат. Така ще са щастливи "Отворено общество", "Америка за България", БХК, Шалом и "Да България! Мазал тов чифутски лакеи!
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Според мен...

...най-добре е Прасето да те оноди. Ама то вече е свършен факт.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.