Ден след като Световната търговска организация на практика разреши на Съединените американски щати да наложат мита на Европейския съюз в отговор на дългогодишния спор за субсидиите към самолетния производител "Еърбъс", се появи документ, който показва кои ще са засегнатите стоки. 

Търговският представител на Щатите представи чернова, от която става ясно, че новите мита може да влязат в сила още от 18 октомври. В нея се посочват и основните групи стоки, които ще бъдат засегнати и от кои държави в ЕС те произлизат. 

Разбира се, България също е включена в списъка. Заплашени от допълнителни мита са най-вече произведените у нас животински и млечни продукти. Например - сиренето, млякото, маслото, и кашкавала ги очакват 25% мита при вноса им в САЩ. Освен това същата мярка ще бъде приложена и към свинското, което е различно от шунка, например всички салами. 25% мита ще има и за българските череши, праскови и плодови сокове. 

През 2018 година български фирми са изнесли над 160 тона млечни продукти за САЩ, показва справка на специализирания сайт Агроклуб.бг. Страната ни изнася основно бяло саламурено сирене и доста по-малко количество кашкавал. Спрямо глобалния внос на млечни продукти в щатите обаче, нашият дял се равнява на едва 0,18% от общото число. Що се отнася до черешите, България е един от най-големите износители на тази стока, но с ориентиация основно към пазара на Европейския съюз. 

Голям удар ще понесат шотландските и ирландските дестилерии, защото, според документа, администрацията на Доналд Тръмп смята да наложи 25% мита върху вноса на едномалцовото уиски. Освен това, допълнителни тежести ще има за вноса на самолети от Франция, Германия, Испания и Великобритания - 10%.

25% мита върху кафе и кафемашини от Германия, 25% върху сирената, маслините и замразеното месо от Германия, Испания и Великобритания. 

Общата сума на налозите върху европейския внос се очаква да достигне около 7,5 млрд. долара, колкото е реалното позволение от Световната търговска организация. Наказанието е най-голямото налагано някога от арбитър на Организацията.