Прокуратурата огласи първите, макар и неофициални верси за причините, довели до взрива, който отне живота на 15 души в село Горни Лом. От досега събраните данни става ясно, че на местопроизшествието са открити 5 кратера, образувани вследствие на детонирал на 5 места взривен продукт.

Най-вероятните към момента версии за трагедията са възникване на експлозия на взривно вещество в машината за мелене на такива при опериране с експериментален взрив или неправилна манипулация на етап от утилизиране на мините, съобщава прокуратурата с обяснението, че версиите са съвсем начални и следва да бъдат потвърдени или отречени от съответните експертизи.

 Разрушенията и жертвите са в резултат на изключително голямото количество взривни вещества, преработвани и складирани в завода, смята прокуратурата.

Днес на местопроизшествието е бил извършен "динамичен оглед" със съдействието на съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от СОБТ и сапьори от Българската армия. При разместване на пръст и бетонни отломки са намерени човешки трупни части, които са иззети и предадени за изследване в Катедра „Съдебна медицина” към УМБАЛ „Александровска”.

Часове преди взрива изпълнителният директор на фирмата е поискал от служба КОС на 05 РУП - София разрешение за транспорт от завода в село Горни Лом и съхранение в склада на фирмата в село Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини, което му е отказано. 

Установено е, че на 30 септември и 1 октомври с доставка по договор в завода са доставени още 6 ТИР-а с мини, разтоварени в складово помещение. Днес е извършен оглед на склада и той е запечатан.