Един мъж е осъден на смърт, а други двама на по 10 години затвор за шпиониране в полза на ЦРУ в Иран. Четвърти пък е получил десет години лишаване от свобода, но по обвинение в шпионаж за Великобритания. Съобщението е публикувано на сайта на иранското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс. 

Все още не е ясно дали осъдените са част от 17-те човека, които бяха обвинени от Техеран в шпионаж за американската разузнавателна агенция през юли. Тогава служител на Министерството на разузнаването прочете обвинението по държавната телевизия, в което твърдеше, че "заподозрените са вербувани в чувствителни и жизненоважни центрове на частния сектор в икономическата, ядрената, инфраструктурната и военните сфери, откъдето са събирали класифицирана информация".

"Един човек осъден на смърт за шпиониране в полза на американските разузнавателни служби, но решението е обжалвано", каза пред списание "Мизан" говорителят на правосъдното министерство Голамхюсеин Есмаили. 

Другите двама мъже, идентифицирани като Али Нефрийе и Махамад Али Бабапур, са получили окончателни присъди от по 10 години и са задължени да върнат 55 000 долара, които според иранците са получили за шпионската си дейност. 

Все още няма информация каква е националността на осъденият на смърт, но иранските власти напоследък често преследват хората с двойно гражданство в страната. След като президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран, сключено при предшественика му Барак Обама през 2015 г., отношенията между двете страни са сериозно обтегнати. Американската администрация наложи драконовски икономически рестрикции на Техеран, които предизвикаха невиждана от десетилетия инфлация. 

Освен това САЩ обвинява Иран в опити за дестабилизация на региона в Персийския залив и в подпомагане на йеменската бунтовническа организация на хутите, които водят кръвопролитна война със Саудитска Арабия. Тръмп е категоричен, че Иран стои и зад атаката срещу саудитски петролни кладенци, която отряза цели 5% от световните доставки на петрол и повиши цената на течното злато на световните пазари.