Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако през 1913 г. не бяхме толкова крайни и бяхме направили някои отстъпки, днес България щеше да е от Дунав до Бяло море, а границата с Турция щеше да  минава на 40 км от Цариград. Вероятно нямаше да има национални катастрофи, вероятно щяхме да сме в лагера на победителите и в двете световни войни, вероятно Чърчил нямаше толкова лесно да ни даде на Сталин. Бяло море е твърде близо до Суецкия канал, главния път към колониите, за да се позволи на Москва достъп до него. Именно затова Великобритания предпочете Гърция дори пред Полша, заради която всъщност започна войната.

Ако през 2019 г. не сме толкова крайни по отношение на Македония, това най-вероятно също би било печеливша политика. Крайностите винаги са били лоша дипломация.

През 1913 г. историческата истина е била на наша страна. От Ниш и Охрид до Черно море, както и от Дунав до Бяло море живеят предимно българи. Създаването на толкова голяма държава обаче е било невъзможно, защото всичките ни съседи и всичките велики сили, без изключение, са били против.

През 2019 г. историческата истина също е на наша страна. Гоце Делчев е българин. ВМРО е продължение на организацията, създадена от Васил Левски.  Въстанието не е просто Илинденско, с участието на македонци, а Илинденско-Преображенско, с участието на българите от Македония и Тракия.

Твърдото отстояване на историческата истина през 1913 г. ни доведе до там, че загубихме и Македония, и Тракия, че даже и Добруджа, която все пак през 1940 г. успяхме да си върнем.

Твърдото отстояване на историческата истина през 2019 г. ще ни доведе дотам да станем единствената държава от всички в ЕС, която не подкрепя Македония за еврочленство. Това ще бъде не само исторически срам, но и точно обратното на това, което изисква нашият собствен интерес. Както е известно, основната цел на ЕС е да решава национални въпроси като премахва граници, за които са се водили кървави войни. Заради ЕС граница между Дунав и Бяло море отново няма. А в северна Гърция, където доскоро беше престъпление да се говори български, вече дори менютата в кръчмите са на родния ни език. Няма никаква логика да предпочетем твърдото отстояване на историческата истина, вместо да се възползваме от момента и да изпълним един друг наш исторически блян - да няма границата между Черно море и Охрид. Историческата истина има едно особено качество - рано или късно тя задължително става всеобща истина. Докато с реализацията на историческите блянове е по-различно, с тях просто трябва да се улучи момента.

През 1913 г. не проявихме разум и се придържахме твърдо към Санстефанския идеал, създаден от Русия, която е била наясно, че това е само временно решение, но много удобно за нея от гледна точка на собствения й пи ар за пред българите.

През 2019 г. би трябвало да проявим разум и да не се подвеждаме по руските мекерета в България, които изведнъж се активизираха много на тема Македония и станаха най-големите патриоти. Трябва да се намери приемлив вариант за почитане на Гоце Делчев и в София, и в Скопие, без това да води до напрежение и разделение. Компромисът със сигурност е труден, но той трябва да бъде намерен. "Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да прави, когато си сме българи...", както казва самият Делчев. Едно е сигурно - ако настояваме, че Гоце Делчев е само и единствено българин за Скопие той ще си остане само и единствено македонец.

През 1913 г. действахме на принципа "всичко или нищо". И получихме нищо-то.

През 2019 г. ако действаме на същия принцип ще получим същото. Все в нещо трябва да отстъпим.

Коментари

Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Забравяме Гърция

Същата Гърция, която успя да прекръсти страната на Северна Македония, което авторът сякаш е забравил, макар да става дума не за 1913, а за вчера. Колкото до нас, не се притеснявайте. Имаме Андрешко начело на държавата и той ще клекне в сюблимния момент. Както винаги досега е правил. Платноходки от Черно море до охридското езеро.

На Гърция й е много по-лесно.

На Гърция й е много по-лесно. Тя спори за Александър Македонски. И ние се разбрахме за Самуил сравнително лесно. За Гоце Делчев ще е по-трудно. Колкото по-назад във времето - толкова по-лесно за договаряне. Това е

Не я разбирам аз тази политика на отстъплението!

Как може да отстъпваш от истината, от реалното!? Нали в разговорите се водим по факти и доказателства, а не по лъжливи претенции?
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Мъдра статия, базирана на

Мъдра статия, базирана на исторически факти и събития. Не вярвам управляващите да са толкова безотговорни, че да неглижират историята на българските неудачи и да не се съобразят с духа на ЕС. Крайно време е Борисов, въпреки величавото си русоугодничество, безшумно да се противопостави на Москва и на руските патриоти в България и да се стигне до изход, благодатен и за двете братски еднокоренови държави.
Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Компромисът е ясен

Ако считаме Македонците за Българи, то няма проблем да наричат Гоце Македонец. Важното е да признаят, че е бил българин! Нали все пак Македонец, означава и българин ;)
Методий Иванов's picture
Методий Иванов
Методий Иванов

Жалка манипулация!

Авторът очевидно е крайно незапознат с историята и прави неверни твърдения - през 1913г. България е склонна многократно на отстъпки спрямо Гърция (има назначени лица от кабинета, които да водят преговорите в Атина), но алчното и вероломно постоянно увеличаване на гръцките претенции (които накрая стигат до там да искат да ни оставят почти без никакви териториални придобивки!), съчетано с непрекъснати провокации и терор над местното население на практика принуждава страната ни да започне войната. Истинските причини за неуспеха на националния идеал са основно в това, че България не постига договорки за разпределение на османското наследство, а оставя това на благоразположението на съюзниците след войната, както и действието на Великите сили срещу нас. А през 2019г. нищо не пречи да отстояваме твърдо историческата истина в хода на преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС, както направи вече успешно Гърция. Дължим го на предците си, на македонските българи, както и на останалите демократично мислещи жители на Македония. Твърде подвеждащо е, че историческата истина ставала от само себе си всеобща! Когато лъжите са налагани с десетилетия на кръв и терор, това е невъзможно - трябва да се помогне, с твърдост и загриженост, техния политически елит да изостави старите доктрини, и едва тогава хората сами ще съумеят постепенно да стигнат до истината.
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Абе любене тъп !!

Щели сме да бъдем единствената страна в ЕС !?! Ще то само Холандия ни спира към Шенген но не се притесняват затова !! А ние не сме длъжни да даваме историята си под наем на някаква измислена нация ! Това че е възможно да бъдем единствени Против няма да ни накърни или опорочи членството в ЕС а само ще докаже на всички че отстояваме нашите Права в този съюз !! ТА Драги глупендърски -- не давай съвети .. А иначе е видно че нашето Правителство е тъпо защото не изчисти тези въпроси още с подписването на Договора !
 's picture

Petyo9

Извинявй, Емо,

смяташ ли, че мотивите на Холандия са измислени и/или несправедливи? Това, че другите са безгръбначни и безпринципни прави ли Холандия виновна? Смятам, че ако претенциите на Холандия бъдат удоволетворени - справянето с корупцията по (най-) високите етажи на властта и възстановяването на върховенството на правото и закона най- печеливш няма да е самата Холандия, а България.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.