Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към апела на Съюза на българските журналисти в подкрепа на журналистите от Българското национално радио срещу генералния директор Светослав Костов.

Двете организации смятат, че българските им колеги са изправени пред "сериозен и мащабен натиск от страна на ръководството на БНР".

Припомня се хронологията на кризата от 12-и септември насам (денят, в който се разбра за опита Силвия Великова да бъде свалена от ефир - б.р.) и последвалото на следващия ден безпрецедентно спиране на ефира на програма "Хоризонт" за 5 часа. Цитира се позицията на СБЖ, че има ясни доказателства за атаки срещу свободата на словото и свободата и независимостта на медиите и правото на журналистите да задават въпроси и да информират аудиторията си.

"Тази поредица от атаки срещу журналисти в БНР е ясен пример за дълбоката криза, пред която са изправени медиите в България, където различни сили се опитват да повлияят на работата на журналистите и да затруднят условията на труд на журналистите", се казва в позицията, цитирана от "Свободна Европа".

Редколегията на програма "Хоризонт" пък изпрати писмо до Съвета за електронни медии (СЕМ) - в отговор на интервю на Светослав Костов пред "Офнюз". Причината  - в него Костов поставя под съмнение легитимността на редколегията и твърди, че имало хора от нея, които били "подменени", защото не искали "да участват в този фарс". Интервюто излезе след като редколегията поиска и получи среща със СЕМ и нейни членове поискаха оставката на Костов. Тогава Великова, зам.-главната редакторка на "Хоризонт" Даниела Късовска и колеги разказаха за натиск върху, а в последствие и от Костов.

В последствие СЕМ даде 1 седмица на генералния директор на БНР сам да подаде оставка. Това той прие "за сведение", а медийният регулатор ще решава в петък дали да започне процедура по остраняването му според правилата в Закона за радиото и телевизията. 

"Г-н Светослав Костов оспорва легитимността на редколегията със следното твърдение: „Така наречената редколегия, която беше в СЕМ, и като казвам т. нар. имам предвид това, че редколегията на Програма "Хоризонт" нито е провела заседание, нито е взела някакво решение, нито има правилник за работа".

Факт 1: В този си състав Редколегията на програма „Хоризонт“ беше конституирана на 15.07.2019 година и съществува въз основа на чл.8 ал. 1 от Правилника за редакционната дейност на БНР и на Правилника за дейността на редколегията на програма Хоризонт. Правилникът за работа на Редколегията е факт и е наличен при секретаря на Редколегията Ирена Гъделева, обясняват от редколегията в писмото си до СЕМ.

Приложено е изпратен и заведен в деловодството на БНР протолол от проведеното заседание, опровергаващ версията на генералния директор на обществената медия.

По повод следващо твърдение на Костов - че редколегията не е провела заседание и не е взимала решение, на което да се позове за срещата си със СЕМ, от редколегията заявяват:

"Редколегията взе Становище по казуса със спирането на програма „Хоризонт“ и свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова в заседание, проведено в съответствие с Правилника на 17 септември 2019г. То е подкрепено от 11 представители от общо 15 представители, тъй като председателят отсъства дългосрочно поради болест".

До СЕМ е изпратен и текстът на становището.

Следва пасаж от писмото до СЕМ, който разказва:

И накрая да обърнем внимание на още едно твърдение на г-н Светослав Костов: „…Така че, тази редколегия не може да бъде изразител на мнението на целия "Хоризонт".

Под всички становища на Редколегията по случая (прилагаме и текста на Становището от 19.09.2019г., с което отказахме среща пред СЕМ с г-н Костов) са се подписали, след надлежна консултация с журналистите от отделните блокове предавания и звена, които представляват като участници в Редколегията, 11 представители от общо 15, като председателят ни е в болнични. Представителят на Спортна редакция заяви на един по-късен етап, че Спортна редакция запазва неутралитет. Това на практика е над 2/3 от състава на Редколегията и респективно на програмата. Представителите в Редколегията представляват практически всички основни звена – новинари, водещи и редактори в предавания, кореспонденти в страната, музикални редактори и част от репортерите.