Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След два журналистически протеста под прозорците на Българското национално радио (БНР) с искане на оставката на новия генерален директор Светослав Костов, днес сутринта на място се събра контрапротест. Участниците в него - представители на синдиката „Подкрепа“, журналисти, ИТ специалисти, шофьори и др. служители на БНР пък настояват за 100 дни толеранс за Костов.

Причината да излязат сега е, че миналия петък Съветът за електронни медии (СЕМ) поиска Костов сам да подаде оставка, като му даде срок от една седмица за това. В противен случай, регулаторът сам ще стартира процедура по отстраняването му. Костов коментира тогава пред Клуб Z, че ще приеме този призив „за сведение“ и няма сам да подаде оставка.

До казуса се стигна, след като в средата на септември изненадващо журналистката и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът у „правосъдие“ - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичният й поглед към работата на прокуратурата, в т.ч. на единствения номиниран за главен прокурор – Иван Гешев. Самият Костов й признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова.

След разразилия в рамките на същия ден скандал, Великова бе възстановена на поста си, но под давлението на премиера Бойко Борисов. Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщение за планирана „профилактика“ на програма „Хоризонт“, която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който Великова води предаване. Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. Така се стигна до решението на СЕМ да поиска оставката на Костов, като преди това сезира държавното обвинение за цензура в БНР. 

Контрапротестиращите днес също поискаха изслушване от медийния регулатор, заявявайки че тяхната дума не е била чута. Дадоха заявка, че следващия петък, денят, в който оставката на Костов бе поискана, ще има демонстрация и пред сградата на СЕМ. Поискаха 100 дни толеранс новият генерален директор да разгърне програмата си (Костов бе избран от СЕМ през юни, б.р.).

"Никой не ни чу, и точно затова сме застанали тук, защото искаме да ни чуят. Нашите искания - да не се прибързва с тази оставка, защото това само ще задълбочи конфликтите. Трябва да се изяснят първо причините за спирането на предавателите, трябва да се изяснят много неща. И преди да се докаже наистина дали е виновен или не господин Костов не може по този начин нещата да се представят. Има конфликти, които са създадени отдавна. Разделението се получава именно защото едни говорят, а другите не са изслушани“, заяви в репортаж от протеста за БНР Дарина Григорова, КТ „Подкрепа“.

Натиск върху БНР видя и колегата й Кирил Николов, КТ "Подкрепа":

"Аз съм тук, за да кажа "не" на натиска върху БНР. "Не" на външната и на вътрешната намеса в управлението на БНР. Ние не желаем разделение в БНР, защото със случващото се в момента се получава точно това. Да се даде шанс на ръководството, няма безгрешни хора, всеки може да сгреши.“

Паролета Петкова, която заяви, че работи в ИТ отдела пък посочи, че е слушател на радиото и за нея било скучно и протяжно да се занимават хората в ефир с проблемите на Висшия съдебен съвет.

"Моят протест е затова, че трябва да се направи промяна и затова трябва едно стабилно управление в БНР, което, след като е започнало нещо, да му се дадат поне едни 100 дни, да видим какво ще направи", заяви и Петкова.

Контрапротестиращите са организирали и подписка за оставането на Костов, в която до момента били събрани 200 подписа, съобщава БНТ.

Коментари

Забележете кои участват в този...."протест"!!!

"Синдикати, журналисти, ИТ специалисти, шофьори от радиото готови да демонстрират и пред СЕМ заради поисканата оставка на директора" С други думи участват тези, които имат работа в телевизията не по призвание, а по стеченние на обстоятелствата. Тези, които най-пряко са зависими от Костов!
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Ама

Ама радиото е на журналистите бе хора , не на шофьорчета и портиери и техници. А това директорче е за затвор, радиото спряло, той не знае защо, никакви мерки не взел. Алоо къде се намираш бе другарче .. Ще видим.
 's picture

tania kostowa

Може би

предаванията се излъчват без участието на ИТ специалистите, редакторите, продуцентите? Може би в радиото работи само силвия великова, мъжът и и брат му? Ай стига бе, вече взе да става смешно!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.