В Австрия днес се произвеждат предсрочни парламентарни избори.

До днешния вот се стигна, след като коалиционно правителство на дясната Австрийска народна партия (АНП) на Себастиан Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) се разпадна заради корупционен скандал, в който беше замесена АПС, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Австрия има пропорционална избирателна система. Курц и неговата партия се очертават фаворити на изборите, но според допитванията никоя партия няма да събере абсолютно мнозинство. Социолозите отреждат 33-35 процента на партията на Курц, което е с 2,5 процентни пункта в сравнение с вота отпреди две години. Социалдемократите се очертава да получат 23 процента. Според прогнозите крайната десница ще се класира трета.

Анализатори вещаят няколко сценария за съставяне на правителство. Първият е повторение на коалицията, която се разпадна тази пролет между десницата на Курц и крайната десница на Норберт Хофер. Вторият е за връщане стария центристки тандем между десницата на Курц и социалдемократите.

Този управленски модел е прилаган в Австрия в течение на 44 години след Втората световна война. Според трети сценарий Курц може да предпочете за първи път да състави трипартийна управляваща коалиция с либералите от партия Неос и със Зелените. Според четвърти сценарий, ако пък левите и крайната десница постигнат по-добри резултати от очакваното на изборите, теоретично те биха могли да формират коалиция без консерваторите на Курц. АСП вече управлява съвместно с АПС в източната провинция Бургенланд, на унгарската граница. Себастиан Курц предупреди за тази "опасност", за да мобилизира своя електорат.

Ако в Австрия след тези избори не бъде съставено жизнеспособно правителство, не може да се изключат и вариантът за нови избори. Себастиан Курц намекна също, че би могъл да внесе в парламента проект за правителство на малцинството, включващо видни личности от гражданското общество и представители на АНП. Но опозицията вече отвърна, че няма да подкрепи такава изпълнителна власт, невиждана в Австрия досега. Освен това всяко ново правителство трябва да бъде назначено от президента на страната - либералния екоактивист Александър ван дер Белен, чието влияние може да натежи в полза на съюз между Себастиан Курц и Зелените.