През септември общото икономическо доверие в Европейския съюз се влоши до ново близо шестгодишно дъно, докато аналогичният индекс на Европейската комисия за България отскочи обратно към 6-месечения връх, достигнат през юли. Това показват резултати от последното бизнес проучване на европейските власти в Брюксел, съобщи БНР.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се понижи през септември до 100,0 пункта от 101,4 пункта през август, отбелязвайки спад до ново близо шестгодишно дъно (най-ниско ниво от ноември 2013-а година).

Влошаването на бизнес нагласите в целия ЕС се дължи както на техния спад в рамките на еврозоната , така и на значително понижение на съответния  индекс за Обединеното кралство (спад с цели 4,5 пункта на индекса на водещата икономика извън еврозоната) при относителен стабилен индекс за Полша (слабо понижение на съответния индекс с 0,1 пункта на втората по значимост европейска икономика извън единния валутен блок).

Последното проучване на ЕК за Европейския съюз за септември регистрира съществено отслабване на доверието на мениджърите в промишления сектор (спад на съответния индекс до -9,8 пункта от -6,3 пункта през август) и в строителството (понижение до 0,3 от 2,7 пункта месец по-рано), при слабо подобрение в сферата на услугите (до 5,2 от 5,1 пункта) и при търговията на дребно (до -1,5 от -3,8 пункта).

През септември индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС се подобри до -6,4 пункта от -7,0 пункта през предходния месец, достигайки най-високо ниво от месец май насам.

За разлика от общия показател на ЕК за икономическото и бизнес доверието в ЕС, съответния индекс за България обаче отбеляза отскок до 104,7 пункта от 103,9 пункта през август, доближавайки отново 6-месечни връх през юли на ниво от 104,8 пункта.

Въпреки този отскок, трябва да се има предвид, че в края на пролетта на 2018-а година (през месеците април и май) икономическото доверие в нашата страна достигна посткризисен връх от 111,7 пункта – най-високо ниво от септември 2008 година, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза.

В същото време обаче индексът за нашата страна продължава да се задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам за разлика от общия индекс за целия ЕС, който падна през септември точно до нивото от 100,0 пункта.

Повишаването на общите бизнес нагласи в нашата страна през септември е резултат на рязко подобрение на доверието на българските мениджъри от търговията на дребно (скок на съответния индекс до 21,0 от 18,7 пункта) и на подобрение в сферата на услугите (до 14,2 от 13,2 пункта), но при влошаване на бизнес нагласите в промишлеността (спад до -1,5 от -0,3 пункта) и в строителството (до -6,4 от -5,2 пункта).

Индексът на потребителското доверие в България се подобри през септември до -24,2 пункта от -27,4 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от октомври 2018-а година, но продължава да се задържа недалеч от многогодишно дъно от -27,2 пункта, достигнато през ноември 2018-а година (най-ниско ниво от юли 2015 година).