Русия изрази днес надежда, че администрацията на САЩ няма да публикува частните разговори на президентите на двете държави, както направи с Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Нередактираната стенограма на телефонен разговор между американския президент Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски, публикувана в сряда от Белия дом, показва, че Тръмп е споменал на украинските власти да проверят бизнес на сина на неговия главен политически съперник, демократа Джо Байдън.

Разговорът, проведен на 25 юли т.г. сега е в центъра на процедура за импийчмънт на Тръмп, която контролиращите Камарата на представителите демократи поискаха.

Запитан днес дали Москва се тревожи, че Белият дом би публикувал също стенограмите от телефонните разговори на Тръмп с руския президент Власимир Путин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза:

 "Бихме искали да се надяваме, че няма да се стигне дотам в нашите отношения, които вече са затруднени от много проблеми".

Той отбеляза, че публикуването на разговора Тръмп-Зеленски е било "доста необичайно".

Междувременно днес Тръмп написа в Туитър: 

"Ако този перфектен телефонен разговор с Президента на Украйна не е смятан за уместен, тогава никой бъдещ Президент няма да може НИКОГА да говори с чуждестранен лидер".

 

 

Украинските следователи не са разпитвали Байдън

Украинските следователи не са разпитвали бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и неговия син Хънтър, заяви заместник генералният прокурор, ръководител на Специализираната антикорупционна прокуратура на Украйна Назар Холодницки в ефира на Радио „Ново време“, предаде агенция "Фокус".

По думите му на 1 август 2017 г. прокурорът е решил да приключи делото срещу Хънтър, като това се дължи на факта, че той е разследван безуспешно около две години.

"Какво ще се случи по-нататък? Виждам, че има големи спекулации. Позицията е проста - действаме според закона. Когато производството беше закрито, прокурорът направи правилното нещо, защото девет месеца нямаше процесуално-следствени действия", добави Холодницки.

Нанси Пелоси: Нямахме друг избор

Демократите в Камарата на представителите са „нямали друг избор“, освен да започнат процедурите по импийчмънта на Тръмп, заяви председателката на Камарата Нанси Пелоси, цитирана от Франс прес.

Президентът е изложил националната сигурност на риск в опитите си да накара Украйна да разследва политическият му противник Джо Байдън, каза тя.

„Когато подобен проблем, свързан с националната сигурност, изплува, нямахме друг избор“, заяви Пелоси.

Висш украински служител по сигурността подаде оставка

Секретарят на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана Олександър Данилюк, един от най-близките съюзници на новия президент Володимир Зеленски, обяви днес, че подава оставка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Потвърждавам информациите за оставката си", написа Данилюк във "Фейсбук" и добави, че ще остане на поста, докато Зеленски не подпише оставката.

Украинското президентство потвърди, че е получило писмото с искането на оставка от Данилюк, назначен на този пост през май. То допълни, че президентът ще разгледа искането, след като се върне от САЩ, където участва в Общото събрание на ООН.

Това е първата оставка на високопоставен украински държавен служител, откакто Зеленски дойде на власт след изборите през април.

Данилюк не обясни причините за оттеглянето си, но анализатори смятат, че то може да е свързано с нежеланието му да скъса връзките си с будещия противоречиви мнения олигарх Игор Коломойски, който опитва да си върне контрола върху банката, национализирана през 2016 г., когато бе на прага на фалит.

"Предполагам, че се е чувствал неловко, тъй като се говори за все по-голямо влияние на Коломойски върху Зеленски и заради рисковете, които това крие за национализацията на "Приватбанк", каза икономистът Тимъти Аш, специалист по Украйна.