Румъния ще похарчи 2,5 млрд. евро за модернизиране на военна база в Черно море като част от противодействието на нарастващото присъствие на Русия в региона, пише британският "Таймс", цитиран от агенция "Фокус".

Авиобазата "Михаил Когълничану", разположена на около 200 километра източно от Букурещ, ще бъде приведена в съответствие със стандартите на НАТО, както е видно от документи, публикувани от местните новинарски сайтове. Там ще могат да се настанят до 10 хиляди войници и самолети F-35 на НАТО.
Това ще бъде „мини-град“ за военните с детски градини, спортни клубове и болница.

Базата вече се превърна в център на засилена активност на НАТО в Черно море, което пък се превърна в ключова зона на напрежение между Русия и Запада. След като Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г., Кремъл започна да увеличава морското си присъствие в Черно море, като използва дълбоководната база в Севастопол, за да изпълнява военноморски мисии в Сирия. Русия също така възпрепятства и корабоплаването в региона и миналата година залови три украински кораба в района на Керченския проток.

През февруари в авиобазата на Румъния пристигнаха 500 американски военнослужещи. Разположена е и ескадрила изтребители „Юрофайтър Тайфун“ на британските военновъздушни сили. От април миналата година тези самолети многократно са прехващали руски изтребители.

Грузия, разположена на източното крайбрежие на Черно море, също е обезпокоена от стремежите на Русия. Тя не е член на алианса, но участва във военните учения на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на посещение в Тбилиси през март, че алиансът "подготвя" Грузия за присъединяване.

Украйна също участва в ученията на НАТО в този регион и развива своето взаимодействие със съюза от 2014 г.