Съдбата на президента на Франция Еманюел Макрон може да зависи от съдбата на планираната реформа на пенсионната система, която вече предизвика стачки и протести, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Знаейки, че няма да бъде лесна задача да прокара реформата след движението на "жълтите жилетки", което доведе Франция почти до застой миналата зима, Макрон трябваше да тръгне днес на "обиколка на Франция". Той обаче отложи пътуването си заради кончината на бившия държавен глава Жак Ширак.

Президентът щеше да проведе поредица от срещи, за да се опита да убеди скептичните работещи, че тази реформа е точно това, от което се нуждае в дългосрочен план схематичната и много сложна френска пенсионна система.

Плановете за реформа вече предизвикват протести, в случая - на адвокати в Париж. На плаката: "Макрон ме уби". Снимка АП / БТА

Старата френска пенсионна система води началото си 1673 година по време на управлението на крал Луи Четиринайсети. Създадена първоначално за кралските морски пехотинци, след Френската революция в края на 18-и век системата обхваща и държавните служители. През 1831 година са добавени и военните, следвани през следващите десетилетия от други държавни професии. Накрая през 1930 година са включени служителите от частния сектор.
Сега всички френски пенсионери получават държавна пенсия. Средната пенсия във Франция през тази година е била 1400 евро месечно (1500 щатски долара ) след удържане на данъците. Тази средна стойност покрива голям брой различни пенсионни режими - общо 42.
По-лесно е при служителите от частния сектор, които са свързани с цялостната пенсионна система. Те са около 70 на сто от работещите.
По-сложна е ситуацията при редица професии, които имат специален пенсионен режим. Някои служители - като тези в железниците и в авиацията - могат да се пенсионират по-рано, а други, като адвокатите и лекарите, плащат по-ниски данъци.

Държавните служители имат отделна пенсионна схема.

През последните три десетилетия правителствата правиха промени, но те бяха посрещани с масови демонстрации. Никоя от промените не успя да опрости системата.

Макрон иска да опрости системата и да я замени с унифицирана схема, така че всички френски служители да имат равни права. Правителството обеща, че пенсионната възраст от 62 години няма да бъде променяна, но нови финансови условия могат да окуражат хората да работят по-дълго.

Правителството започна тримесечни преговори със синдикатите, работодателски организации и професионални организации. Обикновени граждани също бяха поканени да дадат мнението си на сайт, посветен на темата и публични срещи - първата подобна дискусия трябваше да се състои днес с участието на Макрон.