Общинската избирателна комисия в София отказа да регистрира Десислава Иванчева като кандидат за кмет на столицата. Причината - 7-минутно закъснение при подаване на необходимите документи.

Това става ясно от решението на ОИК, публикувано късно вчера.

Бившата кметица на район "Младост", осъдена на първа инстанция за подкуп, обяви преди няколко седмици, че ще се кандидатира за кмет на София. Подкрепа за това тя получи от Християндемократическа партия на България на Ирина Абаджиева-Репуц.

Вчера в 17:07 часа в Общинската избирателна комисия в Столичната община е постъпило предложение, подписано от Репуц, за регистриране на Иванчева за кандидат за кмет. "Предложението е заведено под № 20 на 24.09.2019 г. в 17.07 часа", посочват от ОИК.

Съгласно приетите от Централната избирателна комисия правила 24-и, т.е. вчера, бе последният срок за регистриране на кандидатските листи. С решение на столичната ОИК е определено и приемно време за приемане на документите - от 9:00 ч. сутринта до 17:00 ч. следобед. Или с други думи, предложението за регистриране на Десислава Иванчева е внесено извън работното време на комисията.

"Предложението за издигане на ДЕСИСЛАВА ПЕТРОВА ИВАНЧЕВА с ЕГН ..………. за кандидат за кмет на Столична община е представено в Общинска избирателна комисия в Столична община извън законоустановения срок по чл. 414, ал. 3 от ИК.

След 17.00 часа на 24.09.2019 г. в ОИК-СО няма постъпили други предложения за регистрация на кандидатски листи освен от ПП "Християндемократическа партия на България", поради което комисията счита, не следва да толерира неспазването на преклузивните срокове по Изборния кодекс, както и че всички участници в изборния процес следва да бъдат равнопоставени и третирани еднакво", посочват от ОИК в мотивите си за отказа да регистрират Иванчева.

В допълнение при приемане на документите е представен електронен носител, който не съответства на приетия образец на електронен носител в структуриран вид на EXCEL, посочват още от ОИК.

Решението на ОИК подлежи на оспорване в тридневен срок пред ЦИК.