Eврокомисията е готова при необходимост да осигури помощ на България, а също така - и на Гърция за справянето с притока от мигранти. Уверението даде днес говорителката на ЕК Наташа Берто.

Тя допълни, че еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос поддържа връзка с властите в България, Гърция и Турция. Той разговарял с властите в Анкара за спазването на споразумението за миграцията. То предвижда Турция да получи от ЕС 6 милиарда евро.

„Знаем за увеличаването на броя на мигрантите към Гърция и България. Днешният брой е далече по-малък заради сключеното споразумение с Турция“, каза още Берто.

Колкото до постигнатото вчера в Малта споразумение, то е само между участвалите в срещата страни и е предварително. Там бяха вътрешните министри на Малта, Италия, Германия и Франция. Става дума за въвеждане на автоматично разпределение на мигрантите, пристигащи в Малта или Италия.

През октомври предстои съвет на министрите на вътрешните работи на ЕС да обсъди дали това споразумение да засяга и останалите държави от съюза.