Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Почивният за държавата 23 септември за премиера Бойко Борисов се оказа ден на събития в Пловдив. По традиция вече проявите му - необявени в официалната министърпредседателска програма - вървяха на живо във фейсбук. 

Само за около два часа Борисов успя да се срещне и разходи с президента на фондация "Америка за България" Нанси Шилър, а след това да се здрависа с посланика на Русия у нас Анатолий Макаров. В първия случай - на инспекция на реставрацията на Епископската базилика в града под тепетата, която се финансира и от американската фондация, във втория - на откриването на 75-ото издание на Пловдивския панаир, където присъстваше дипломатът, както и бизнесменът Георги Гергов, който е и собственик на панаира, и виден русофил.

Срещайки се с Макаров, министър-председателят сам заяви с широка усмивка: 

"Досега бях с "Америка за България", сега с руския посланик - ще ги объркаме пак."

Хронологично денят започна с археология и проекта за Епископската базилика. Придружен от вицето си Томислав Дончев, от областния управител в отпуск и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров и все още кметът Иван Тотев, който обаче няма да участва отново в изборите - заедно с Шилър и други ръководители от фондацията - Борисов провери как върви реставрацията. Разказано му бе за откритите мозайки и антични колони, как ще изглежда базиликата, когато проектът бъде завършен. Доволен бе, че тъй като обектът е закрит - ще може да се работи и през зимата. Не пропускаше да направи и забележка "не стъпвайте по мозайката" на част от хората, появили се на събитието, в това число и присъстващите журналисти. 

Ние сме древен народ с хилядолетна история. Но, за съжаление, не ни познават от най-добрата ни страна. В Америка, ако питате ще кажат - стреляли по папата, каза Борисов пред медиите към края на разходката в базиликата. 

Министър-председателят подчерта, че критиците му много говорели как били дадени 2 млрд. лв. за американски изтребители F-16, но отношенията със САЩ били свързани не само с военното сътрудничество. 

"С тях правим и неща, които ми харесват - археология, култура.  Милиони са наляти от "Америка за България" в такива проекти", каза премиерът. Борисов подчерта, че Пловдив е един от малкото "живи градове, легнал върху такава история и археология".

Следващата спирка бяха разкопките в центъра на Пловдив - на обновения площад, а последната - обновената градска галерия. Борисов изрази надежда, че с времето културните и исторически обекти в града ще започнат сами да се издържат от туристи. Посъветва Нанси Шилър да види и кулата в село Маноле - също уникална археологическа находка, която той самият посети преди около 2 седмици, говори за Перперикон, за Петрич и обяви, че трябва да стане като в Италия и Гърция, които "изкарват немалко пари" от историята си.

Бойко Борисов и посланик Анатолий Макаров прерязаха лентата на 75-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив. 

За откриването на 75-ото издание на Пловдивския панаир Борисов вече бе посрещнат от Гергов, Макаров, там бе и пловдивският митрополит Николай. Борисов и Макаров заедно прерязаха лентата за старт на събитието. 

След официалното качване на трибуната и химните на България и на Европейския съюз, премиерът с делегацията си отиде на щанда на Руската федерация. 

Коментари

Калина Христова's picture
Калина Христова
Трайчо Костов

Бог да пази България

Добре, че задните му части са доста обемисти, та все още може да седи на няколко стола - Брюксел, Москва, Вашингтон и Анкара. Да ама все някога ще падне. Колкото и да се прави на банкянски хитрец.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Въпросът е, не с кого се среща г-н Борисов,

а на кого харизва България, и на кого позволява безпрецедентна намеса във вътрешните ни дела!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.