"Много държави се изказват срещу санкциите, но всички без изключение гласуват в Съвета "за" тях. Има малко лицемерие сиреч."

Така премиерът Бойко Борисов отговори в парламента на въпрос от депутата от БСП Антон Кутев, свързан с отношенията между Русия и България. От отговора се разбра още, че се подготвя посещение на Владимир Путин в България догодина - по случай 140 г. дипломатически отношения. 

Питането на Кутев  бе и с "подвъпрос" какво мисли за отмяна на санкциите срещу Русия, наложени след анексирането на Крим.

Министър-председателят обаче не зае категорична позиция. 

 "Един ден вие може да успеете, но сега да кажа, че ще направим така, че да паднат санкциите върху Русия - това би било наивно и не бих го казал".

Според Борисов падането на тези санкции не е по силите на България.

"Опитах такова посредничество и видяхте какво се случи", коментира още той, макар да не стана съвсем ясно какво точно има предвид. Но допълни, че тези санкции влияели много на търговията и отношенията между България и Русия.

Дори и строежът на газопровода "Турски поток" е нямало да стане, "ако не го бяхме избродирали", тъй като основният производител на тръби в Русия е в "най-черния списък".

По темата тръбите Борисов не продължи мисълта си, нито се разбра кой точно производител има предвид. При търга за избор на изпълнител на трасето на "Турски поток" през България и двата кандидатстващи консорциума - "Аркад" и "Газово развитие и разширение България" - предлагаха тръби руско производство.

Спечелилият изпълнител "Аркад" в първоначалната си оферта предлагаше тръби от "Челябински тръбопрокатен завод". Една от компаниите във втория консорциум пък е пряко свързана с "Тръбна металургична компания". Последната се смяташе за фаворит за доставката още докато търгът на "Булгартрансгаз" беше на ниво събиране на оферти. Версията се появи в специализирани енергийни сайтове. 

Размислите на тема "Турски поток" продължиха в припомняне, че в България бива наречен "Балкански поток", защото "балкански звучи много по-добре от турски, не, че имам нещо против турското име". Думата "Балкани" обаче в Европа се приемала много добре, обяви Борисов, а и така газопроводът щял да се обвърже с газовия хъб "Балкан". 

"Единственият проблем, който имаме с Русия, са лицензите на оръжейните заводи. Но това е тема, която и вашите правителства са поставяли", обърна се Борисов към БСП - "Един ден трябва да седнем и да кажем какъв компромис може да се постигне между нас и Руската федерация по тази тема", отбеляза той.

АЕЦ "Белене" се връща в парламента? 

Премиерът Бойко Борисов обясни, че ситуацията сега за строежа на "Белене" е по-различна, отколкото в първия му мандат, когато проектът беше спрян. По думите му тогава не е имало нищо, а сега "ние имаме два български реактора и към това се присъединяват "Ростатом", "Дженерал Електрик, френска и германска компания. 

По думите му обаче решението как държавата ще участва във втората атомна централа щяло да се вземе от Народното събрание.

Мажоритарно, миноритарно, със златна акция или да не участва - решението за АЕЦ “Белене” ще предоставя да вземе парламентът, увери министър-председателят.