Гигантски корупционен скандал разтресе Румъния. Прокуратурата е поискала да бъде свален имунитета на седем министри и двама депутати, които са обвинени за получаване на подкпупи в размер на 60 милиона евро, съобщава "Евронюз". Нанесените щети са за около 1 милиард евро. Огромната сума е била получена от дилъри на "Майкрософт" за получаване на поръчки за софтуерни програми най-вече в образователната система. Висшите политици са разследвани и за пране на пари, търговия с влияние и корупция.

Обвинените твърдят, че и настоящият премиер социалист Виктор Понта е замесен в схемата. Министър-председателят опита да се брани доста нескопосано с думите: "Всички замесени в разследването имат правото да се защитят, затова е нормално те да представят тяхната гледна точка".

Престъпната мрежа се разплита след сигнал на американското ФБР преди около година и половина, разкрива бившият шеф на разузнавателната служба Теодор Мелешкану. Националната дирекция за борба с корупцията е започнала разследване през 2013 г. Прокуратурата е проследила движението на парите на над 40 фирми. Разпитани са повече от 80 души в Румъния и в други държави. Освен "Майкрософт" в разследването е "изкочило" името и на "Фуджицу Сименс".

Аферата започва от 2001 година. Тогава е установен първият подкуп за внедряване на софтуерна програма в училищата. През всичките години досега и при всички правителства под масата са се раздавали пари за продължаване на договорите и за сключването на нови сделки. Твърди се, че "мръсните банкноти" са били давани в чужбина. Част от пая са получавали и посредници. 

Вестниците в северната ни съседка пишат, че освен министрите и депутатите в схемата са участвали високопоставени генерали от полицията и дори в периода 2004-2005 г. е имало съучастници от най-секретните служби  на страната.

Разкритията за огромната корупция в най-висшите политически кръгове идва ден след като агенти на румънската прокуратура, полицаи и сътрудници на митниците извършиха 23 обиска в офиси на руския петролен гигант "Лукойл". Компанията е разследвана за финансови щети в размер на 230 милиона евро, причинени от укриване на данъци и пране на пари.