Специализираната прокуратура очаквано протестира изменението на мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева.

Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Както Клуб Z писа, вчера Специализираният наказателен съд измени за пръв път мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева в по-лека. Тя бе върната у нас на 30 май след европейска заповед за арест и обявяването ий с червена бюлетина на Интерпол.

Като се има предвид, че преди това изкара около 3 месеца в ареста в Испания - където бяха задържани с мъжа ѝ в къщата на Жоро Шопа, тя приближава "тавана" за максимално задържане от 8 месеца. 

По думите на адвокат Ина Лулчева тя е неотменно в затворническа болница още от първите дни на юни. На 28 август пък е припаднала заради хипотоничен пристъп и именно това бе едно от основанията за искане на облекчена мярка за неотклонение. Лошата ѝ медицинска епикриза обаче плюс становището на лекарите от затворническа болница - че не бива да бъде връщана в ареста, наклониха везните към домашен арест. В случая - ще го изтърпява на адреса си в Пловдив.

Въпреки това съдебният състав прие, че са налице както обосновано предположение Арабаджиева да е извършила престъпленията, за които са й предявени обвинения, така и че опасностите да се укрие и да извърши друго престъпление са налице.

И на това стъпва протестът на спецпрокуратурата.

"Определението си за изменение на мярката първоинстанционният съд мотивира единствено с влошеното ѝ здравословно състояние. Днес Специализираната прокуратура внесе в съда протест срещу въпросното определение. Мотивите на прокуратурата за това са два.

Резултатите от последната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Арабаджиева сочат, че тя може да пребивава в условията на следствения арест. Във връзка с констатираните й заболявания, с постановление от 28 юли 2019 г., наблюдаващият прокурар е разпоредил Арабаджиева да бъде настанена за терапия в болница "Лозенец" (бившата Правителствена болница) с оглед адекватното й лечение.

Тя обаче е отказала в собственоръчно написана декларация", посочват от държавното обвинение.