Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият холандски национал и величие на "Глазгоу Рейнджърс" Фернандо Риксен почина днес, официално обяви шотландският клуб. Той беше само на 43 години. Риксен страдаше от Амиотрофична латерална склероза (АЛС). Издъхнал е в болница край Глазгоу.

Бившият футболист опитваше да живее активно до последните седмици от живота си - доколкото позволяваше състоянието му. Подкрепен от своята съпруга, Риксен посещаваше мачове на любимия си "Рейнджърс" - клуба, на който посвети най-силните години от кариерата си.

Фернандо беше диагностициран с АЛС през 2013 г. и посвети остатъка от живота си да бъде едно от лицата на кампании, свързани с тежкото заболяване. През 2014-2015 г. светът полудя по т. нар. "предизвикателство на ледената кофа". Популярни личности щафетно се поливаха с ледена вода от кофи, легени и т. н., за да подпомогнат набирането на средства в битката с АЛС и за оказване на морална подкрепа на страдащите от заболяването, поразяващо моторните неврони.

АЛС е известна и като "болестта на Лу Гериг" - прочутият бейзболист на "Ню Йорк Янкис", един от първите диагностицирани официално - през 30-те години на миналия век.

Фернандо Риксен беше привлечен в "Рейнджърс" от своя сънародник Дик Адвокаат през 2000 г. Той бързо се превърна в любимец на феновете на тима заради сърцатата си игра и поразяващи удари отдалеч. Стана и капитан, записа 254 мача и 20 гола.

През 2002 г. "Рейнджърс" спечели дубъл, на следващата година требъл и отново дубъл през 2005 г. След това Риксен отново се събра с Адвокаат - в "Зенит" (Санкт Петербург). Отборът спечели Купата на УЕФА след победа на финала над... "Рейнджърс". Феновете на "сините" простиха този "грях" на своя любимец.

Риксен в последните седмици от живота си.

В началото на 2015 г. те изпълниха стадион "Айброкс" за благотворителен мач, целящ набиране на средства за Риксен.

В периода 2000-2003 г. бранителят натрупа 12 мача за Холандия. 

Дори клубове като "Селтик" и "Абърдийн" - големи съперници на колоса от Глазгоу, публикуваха съболезнования. Фернандо Риксен остави съпруга и 8-годишна дъщеря Изабела.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.