Евродепутатите се ангажират да отхвърлят всяко споразумение за "Брекзит" без предпазния механизъм за Ирландия, или т. нар. backstop.

Това се казва в резолюция, приета днес от ЕП след близо тричасови дебати на пленарна сесия в Страсбург.

Така депутатите за пореден път потвърдиха позицията на ЕС за организиран, а не хаотичен "Брекзит". Според тях споразумението е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност. За напускане без споразумение ще бъде изцяло отговорен Лондон.

Евродепутатите се ангажират да отхвърлят всяко споразумение за Брекзит без предпазния механизъм за Ирландиь, или т. нар. backstop.

Това се казва в резолюция, приета днес от ЕП след близо тричасови дебати.

Така депутатите за пореден път потвърдиха позицията на ЕС за организиран, а не хаотичен Брекзит. Според тях споразумението е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност, За напускане без споразумение ще бъде изцяло отговорен Лондон.

Резолюцията бе приета с 544 гласа „за“,, 126 гласа „против“ и 38 „въздържал се“.

Само двама бълтарски евродепутати не подкрепиха резолюцията. И двамата са от групата Европейски кондерватори и реформисти (ЕКР). Ангел Джамбазки гласува"против", а Андрей Слабаков се въздържа.

Освен за механизма за Ирландия и отговорността на Великобритания,третият важен елемент на документа е, че е възможно допълнително условно удължаване на срока за напускане, предвиден в член 50 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), ако Обединеното кралство го поиска.

ЕП продължава да подкрепя организиран „Брекзит“ въз основа на вече постигнатото Споразумение за напускане. То зачита „червените линии“ на Обединеното кралство и принципите на ЕС, като предоставя справедливо и балансирано решение.

Правна сигурност

ЕП изтъква, че споразумението защитава правата и житейските избори на гражданите на ЕС и на Великобритания, предоставя механизъм за финансово уреждане на задълженията на Великобритания и отговаря на искането й за преходен период. То допълнително предоставя необходимия предпазен механизъм, който запазва настоящата ситуация в Ирландия чрез защита на Споразумението от Разпети петък между Лондон и Дъблин от 1998 г. и гарантиране на сътрудничеството между Дъблин и Белфаст..

Евродепутатите изразяват готовността си за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазен механизъм, предназначен само за Северна Ирландия. Те също така приветстват разглеждането на „алтернативни възможности“, ако са правно и оперативно надеждни и отговарят на ръководните принципи на Съюза. Депутатите обаче няма да позволят одобрение за споразумение за напускане без предпазен механизъм.

Лондон – изцяло отговорен за „Брекзит без сделка“

Във връзка с последните развития в Обединеното кралство, евродепутатите подчертават, че то би поело цялата отговорност за „Брекзит без сделка“ и сериозните последици от това.

Парламентът също подчертава, че сценарий без споразумение не би премахнал ангажиментите и финансовите задължения, защитата на правата на гражданите, както и спазването на Споразумението от Разпети петък. Всички те са необходими предварителни условия за подкрепата на ЕП за всякакви бъдещи отношения между Брюксел и Лондон.

Във връзка с това, евродепутатите приветстват подготвеността и мерките за планиране в извънредни ситуации при „Брекзит без сделка“ от институциите на ЕС и държавите членки.

Гражданите остават основен приоритет

Гарантирането на правата и житейските избори на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС остава основен приоритет на Европарламента. Депутатите изразяват загриженост във връзка с прилагането на схемата на Лондон кралство за уседналост. Те насърчават останалите 27 страни членки на ЕС да приемат щедър и последователен подход в това отношение и да гарантират правната сигурност на британските граждани, пребиваващи в Съюза.