Специализираният наказателен съд измени за пръв път мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева в по-лека. 

Арабаджиева бе върната у нас на 30 май с европейска заповед за арест. Като се има предвид, че преди това изкара около 3 месеца в ареста в Испания - където бяха задържани с мъжа ѝ в къщата на Жоро Шопа, тя приближава "тавана" за максимално задържане от 8 месеца. 

По думите на адвокат Ина Лулчева обаче тя е неотменно в затворническа болница още от първите дни на юни. Днес стана ясно, че на 28 август е припаднала заради хипотоничен пристъп и именно това бе едно от основанията за искане на облекчена мярка за неотклонение.

Иначе съдът прие, че са налице основанията за задържане под стража: обосновано предположение, че Маринела е част от организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари.

Заради тежестта на евентуалните обвинения, както и заради факта, че двамата с мъжа й се криха в Испания, съдът прие, че е налице опасност да се укрие, както и третата предпоставка: опасност да въздейства на свидетели.

Лошата ѝ медицинска епикриза обаче плюс становището на лекарите от затворническа болница - че не бива да бъде връщана в ареста, наклониха везните към домашен арест. Тя ще го търпи на адреса си в Пловдив.

Там трябва да получи и адекватно медикаментозно лечение на хипертонията, от която страда.

Съдебният състав счете в определението си, че всичко друго би застрашило здравето и живота ѝ.

"Естествено че ще протестираме мярката", лаконичен бе на излизане от съдебното заседание прокурор Кирил Пейчинов.

Днес на делото присъстваха част от децата на Ветко и Маринела Арабаджиеви, включително малкият им син Вълчо, който също прекара няколко месеца в ареста. На излизане те се засякоха със семейство Баневи, които пък четат документи по делото си, и решиха дружески да им помахат.