„Сега е моментът да се сложи край на "Брекзит“, призова от трибуната на Европарламента българският депутат либерал Илхан Кючюк от ДПС и „Обновете Европа“ (ОЕ).

Това стана по време на дебати, посветени на предстоящото излизане на Обединеното кралство от ЕС. Депутатите обсъждаха резолюцията от 12 септември, подписана от лидерите на политическите сили в ЕП.

Илхан Кючюк

„Три години след референдума британските граждани отправят силен сигнал, че Найджъл Фараж не е гласът на британското общество“, изтъкна Кючюк.

„Партия Брекзит“ на Фараж е първа британска сила в Европарламента. В британския парламент обаче тя в момента няма членове.

„Сега трябва промяна, защото "Брекзит" е в интерес само на британските консерватори. С настояването си за премахване на предпазния механизъм за Ирландия правителството в Лондон отказва да гарантира сигурност и на британските, и на европейските граждани“, каза още Кючюк.

„Джонсън да се вдъхнови от Мисис Даутфайър“

„Тъй като Борис Джонсън обича фимовите роли, той би трябвало да се вдъхнови от Мисис Даутфайър.

Този призив към британския премиер отправи белгийският либерал Ги Верхофстад. Той оглавява и работната група за Брекзит.

„Джонсън да се вдъхнови от изиграната от покойния вече Робин Уилямс роля на детегледачката“, каза Верхофстад от трибуната.

Изказването му бе може би най-емоционалното от всички.

Не ЕС, а Уестминстър = СССР

„Британският парламент може и да е закрит. Но ние с нашите разисквания свидетелстваме, че ЕС не е закрит. И добре, че партията на Найджъл Фараж не е толкова многобройна в Уестминстър (британския парламент – б.р.). Те дори не са избрани там. Но тук им се дава възможност да покрещят“, изтъкна ветеранът либерал.

След което продължи:

„Евроскептиците обичат да клеймят Европа, че била недемократична. Помните абсурдните сравнения между ЕС и СССР. Сега могат да се правят подобни сравнения и с Уестминтър.“

Той визира решението на Борис Джонсън да разпусне избрания наскоро британски парламент, въпреки че немалка част от депутатите в него са против Брекзит.

Според Верхофстад макар Брекзит да е лоша идея, в него има и нещо положително – засилването на единството между европейците. А европейският проект става все по-популярен.

„Положението е прискърбно. Много обикновени граждани и търговци страдат от сигурността, породена от този процес“, обобщи Тюти Тупурайнен – министърката по европейските въпросина Финладия, която в момента председателства ЕС.

Всички вече са наясно наясно, че е твърде вероятно на 31 октомври Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Поради което трябва да се засили още повече подготовката за този сценарий.

„Вероятно такъв ще е изборът на ВБ, но не и на ЕС“, каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Вчера той обядва с Борис Джонсън в Люксембург и обсъди  него ситуацията около Брекзит.

Юнкер припомни, че главният въпрос е предпазният механизъм за Ирландия, или т.нар. backstop.

„Всички говорят за това, но едва ли вече си спомнят какви бяха причините.  Това е едно оперативно решение на практически проблем за остров Ирландия. Той не би възникнал, ако Лондон не бе взел решение да напусне ЕС. Този механизъм има 3 цели - да се избегне твърдата граница, да се запази целостта на единния пазар и мястото на Ирландия там, както и да се запази сътрудничеството между Ирландия и Северна Ирландия и икономиката на целия остров Ирландия“, продължи отиващият си шеф на ЕК.

Той изтъкна, че макар да звучи изненадващо, отношенията между ЕС и Обединеното кралство в момента са дружелюбни, конструктивни и позитивни.

„ЕК е готова да работи ден и нощ - разбира се, понякога с някакви почивки. Не съм сигрен че ще успеем – остава ни малко време. Но сме длъжни да опитаме", завърши Юнкер.

Британското правителство трябва да си гарантира подкрепа на северноирландските власти за излизане от ЕС, смята главният преговарящ Мишел Барние. Повечето жители на Ълстър гласуваха за оставане в Съюза на референдума през 2016 г.

Барние предупреди, че дори да не се постигне споразумение за Брекзит, породените от него проблеми ще останат и в бъдеще. Това са сигурността на гражданите, мирът в Ирландия, защитата на вътрешния пазар в Ирландия.

„С нашата глупост им помагаме“

„С нашата глупост помагаме на привържениците на Брекзит. Обядът (на Юнкер – б.р.) с Борис Джонсън бе пропусната възможност да се внесе яснота“, заяви Манфред Вебер – председател на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП).

Той изтъкна, че Европарламентът не е британската Камара на общините.

„Трябва да бъде изпълнена волята на народа. Но 51 на сто (толкова подкрепиха Брекзит на референдума – б.р.) не представляват целия народ. Целият народ се представлява от парламента,там се балансират интересите. Управление не означава разделяне, а събиране. Управлението във Великобритания ме кара да се замисля“, каза германският християндемократ.

Накрая той призова ЕС да не допуска да се извършва дъмпинг със социални и други стандарти пред вратите му.

Ираче Гарсия, която оглавява Прогресивния съюз на социалистите и демократите (СиД), се обърна в началото към вдигащите шум привърженици на Брекзит със следните думи:

„Сега не искам от вас да проявявате уважение към Парламента - никога не сте правили. Но поне уважавайте хората, защото за много от тях това е трагедия.“

И предупреди, че ако се стигне до хаотичен Брекзит, единственият виновник ще бъде Борис Джонсън. Той си играе с огъня, като поема риска от излизане без споразумение.

В съвсем различен дух бе изказването на италианеца Марко Дзани, който оглавява крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД).

„Поразен съм от това отношение към демокрацията. Депутатите учат на демокрация една от най-старите демокрации в света“, започна той.

Дзани стовари целия си гняв върху европейските институции:

„Постоянно чуваме и виждаме как институциите изпитват отвращение към принципите на демокрацията. Тук, в ЕС, управляват не избрани представители, а бюрократи. По-тревожно от ставащото във Великобпритания е институционалната криза в ЕС. Те едва формираха мнозинство, за да изберат новия председател на Еврокомисията. Не може така да се отнасяме към държава, тръгнала по собствен път“, каза Дзани.

Добре познатият в България британски консерватор Джефри ван Орден се опита да омаловажи настроенията в Северна Ирландия, като изтъкна, че повечето хора там са юнионисти. И се гордеят, че са ирландци, но същевременно искат да бъдат и британци.

„Искам работната група да не се държи по един шамански начин“, каза някогашният докладчик за страната ни.

И се опита да „ужили“ Барние:

„Време е всички вие да запретнете ръкави. Г-н Барние се нужае от указания, трябва да му се каже как да се стигне до споразумение още на Европейския съвет на 17 октомври.“

От какво всъщност се страхува ЕС?

Споразумението е неизгодно за Великобритания, убеден е Найджъл Фараж, евроскептик номер 1 на Острова.

„Със споразумение оставяме подвластни на европейските правила, под настойничеството на Съд на ЕС. И всичко по-нататък ще зависи от добрата воля на другата страна. С други думи - „осланяме се на вас, на вашата милост“, иронизира Фараж.

Той обвини „пискливия“ премиер на Люксембург Ксавие Бетел, че се опитал да унизи Борис Джонсън на вчерашната им среща.

„От самото начало Барние и другите целят да ни оставят в митническия съюз. Големият им страх е, че ще се отървем от него и ще станем много по-богати и независими от ЕС. Г-н Верхофстад, изобщо не ни трябва вашата европейска империя“, завърши евроскептикът.

Българският депутат Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКП) говори толкова бързо, че бе помолен да намали оборотите.

„Все по-ясно очертаащата се перспектива застрашава интересите на всички. За Европа това би оначавало затруднен внос и износна стоки. Великобритания обаче ще напусне ЕС, но не и Европа. Тя ще остане един от най-важните търговски партньори и сред най-важните членове на НАТО“, заяви той.

Джамбазки припомни, че въпросът за ирландската граница е неприемлив за британските партньори на ЕС. Ефективен Брекзит може да се чаква само при решаването му.

„Иначе можем да загубим доверието на един от основните ни партньори“, обобщи българският консерватор.