Изложба, основният експонат на която е гигантски гоблен със сцени от известната телевизионна поредица „Игра на тронове”, бе открита във френския град Байо в Нормандия, съобщава „Евронюз“.

90-метровото платно е изтъкано по поръчка на туристическото министерство на Северна Ирландия, където са направени повечето снимки от филмовата сага. Всички значими сцени от живота на главните герои са възпроизведени върху него.

„Целта ни е чрез този музеен проект да съживим интереса към нашата история, традиции и културно наследство с помощта на тема, която е актуална днес. Гобленът вече беше изложен в музея „Ълстър“ в Белфаст и привлече много млади посетители – много повече, отколкото на други изложби. Дойдоха и посетители от чужбина“, обяснява Катрин Томсън, директор на Националния музей на Северна Ирландия.

„Всеки шести турист, посетил Северна Ирландия през миналата година, е идвал при нас от интерес към „Игра на тронове”. Това е донесло близо 60 милиона евро за ирландската икономика – казва Марк Хенри, маркетинг специалист в туристическа агенция. – Надяваме се ефектът на сериала върху северноирландската икономика да е същият, какъвто има „Властелинът на пръстените”, който вече 16 години се асоциира с Нова Зеландия и продължава да предизвиква желание у много чужденци да посетят тази страна.”

След излъчването на осмия последен сезон на сериала, впечатляващото произведение на изкуството, дълго почти 80 метра, бе обогатено със сцени от финалните епизоди. А сега то пише собствена сага, тръгвайки на символично пътешествие към корените си в Байо в Нормандия…

Байо е дом на прочутия 68-метров гоблен от ХV век със сцени от завладяването на Англия. Поради изключителните си размери, гобленът „Игра на тронове” над чието създаване десетки тъкачи са работили над 1500 часа, не е изложен в местния Музей на гоблена, а в хотел „Дьо Дойен“, близо до катедралата. Той ще остане в Байо до края на годината, входът е свободен.

"Площад Славейков"