Задава се споразумение за "Брекзит", заяви днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Той каза това, след като обядва в Люксембург с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. От ЕС обаче заявиха, че Джонсън все още не е предложил нищо за излизане от задънената улица.

Във Великото херцогство премиерът бе освиркан от живеещи там свои сънародници. Отхвърлен бе и опитът му да прехвърли вината на някого.

„Не превръщайте ЕС в лошото момче", призова люксембургският премиер Ксавие Бетел след среща с Джонсън.

И окачестви като „кошмар“ несигурността около срока и условията за излизането на Великобритания от Съюза.

Джонсън и Юнкер обядваха в луксозен ресторант в каменна сграда от XVIII век в средновековния център на столицата Люксембург.

Десетки британци, много от които пенсионери, живеещи в Люсембург, освиркаха и посрещнаха с протестни плакати своя премиер. Поне 50 души бяха обсадили ресторанта – нещо твърде необичайно за спокойното иначе Велико херцогство, отбелязва Ройтерс.

"Фашист!", "Спрете преврата!" "Кажете истината!“, "Позор за Борис" - това бяха част от скандиранията на протестиращите.

Те пускаха на уредба „Ода на радостта“ на Бетовен, която е химн на ЕС, и знаменития хит I can’t get no satisfaction на „Ролинг стоунс“.

Британци в Люксембург протестираха срещу Борис Джонсън. Снимка АП/БТА

Джонсън, който трябваше да говори пред журналисти след срещата си с Бетел, реши да не го прави и напусна двора, където бе застанал до люксембургския си колега. По-късно той заяви, че не би било честно Бетел да дава пресконференция сред врявата на протестиращите.

До планирания "Брекзит" остават по-малко от 7 седмици. Джонсън все още не е постигнал споразумение с Брюксел за „развода“ между петата световна икономика и най-големия й търговски партньор. Той се надява сделката да бъде договорена на Европейския съвет в Брюксел, който ще се състои на 17 и 18 октомври.

„Да, има голям шанс за споразумение. Да, аз мога да видя как изглежда то. Всеки може горе-долу да види какво би могло да се направи“, каза Джонсън пред журналисти след срещите си в Люксембург.

От ЕК обаче заявиха, че досега Великобритания не е предложила алтернатива на предпазния механизъм за Ирландия (т.нар. backstop), заради което "Брекзит" е в задъдена улица. Така от Брюксел направиха по-песимистичен прочит на срещата "Юнкер - Джонсън".

Британският министър-председател повтори, че страната му ще напусне ЕС на 31 октомври, независимо дали със или без споразумение, и че няма да поиска отсрочка.

От кабинета му обаче заявиха, че на обяда в Люксембург е било постигнато съгласие да станат по-интензивни преговорите за намиране на решение.

Преговорите ще бъдат повишени на политическо равнище. Те ще се водят вече между главния прегварящ на ЕС Мишел Барние и британския секретар за "Брекзит" Стивън Баркли. Пре последните седмици те се водеха на техническо ниво. Срещите ще се провеждат всеки ден.

Бъдещето на сухопътната граница между Република Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е британска провинция, е главен предмет на споровете на Джонсън както с ЕС, така и с депутатите в Лондон. Британският парламент отхвърли три пъти споразумението, договорено от предишната премиерка Тереза Мей. То включваше предпазния механизъм, който да остави границата отворена.

Юнкер каза днес на Джонсън, че трябва да представи изпълними предложения, които да заменят т.нар. backstop.

Такива предложения все още не са направени, изтъкнаха в изявление на ЕК.

Доста по-твърд към Джонсън в изказванията бе Ксавие Бетел. Той призова британския премиер да „спре да приказва и да действа“, като престане да прехвърля върху ЕС вината за последиците на решението, взето от британския народ на референдума през 2016 г.

„Нашите хора трябва да знаят какво ще им се случи до 6 седмици - каза Бетел, като визираше британците в Люксембург. - Те имат нужда от яснота, сигурност и стабилност. Не можете да държите тяхното бъдеще за заложник заради политически успехи на партията ви“, обърна се Бетел към Джонсън под одобрителните възгласи на протестиращите.

И го призова да използва оставащото му малко време мъдро.