Над 150 журналисти от всички поколения с разнообразни ресори и от всички медии с изключение на онези, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, се събраха в 12 часа пред Българското национално радио (БНР) на протест в подкрепа на журналистката Силвия Великова и в защита на свободата на словото.

Медиите издигнаха плакати "Кой решава?" и "Кой спря радиото?", след като тази сутрин между 6 и 11 часа БНР спря да излъчва с формална причина профилактика на ретранслаторите. Радиото можеше да се слуша само в интернет, където все пак ръководството намери една водеща да замени свалената от ефир Великова.

Към журналистите пред БНР се присъединиха лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов и кандидатът на ДБ за кмет на София Борислав Игнатов.

По-късно се появи председателят на Съюза на съдиите и бивш член на ВСС Калин Калпакчиев.

Сред колегите можеха да бъдат видени по-голямата част от колегите на Великова от БНР, левите журналисти Велислава Дърева и Петър Волгин, както и отстранените от Нова тв Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, Дарина Сарелска.

Тук са и Копринка Червенкова, Лора Крумова, а Великова подкрепиха колегите ѝ от съдебния ресор Елена Енчева, Ралица Петрова, Димитър Абрашев, Росен Босев, Стефан Миланов, Лора Филева и мн. други.

В протеста се включиха и журналистки, които са в отпуск по майчинство, но дойдоха заедно с децата си.

По-късно днес се появи и позиция на Българския хелзински комитет, озаглавена:

"Настоящите саботажи срещу свободата на словото нямат аналог в последните две десетилетия по своята дързост и интензитет."

"Със съжаление и тревога отчитаме, че последните две седмици ни поднесоха нова поредица от събития, които грубо погазват законовите и професионалните норми за защита свободата на словото, и са ярко доказателство за девалвирането на медиите като коректив на трите основни власти в страната", пише там.

И още:

"... Голям брой медии, сред които много национални, разпространиха безкритично новина за готвен държавен преврат, почиваща на напълно недостоверни твърдения.

Разпространението на неверни факти, очернящо сочените за „заговорници“, не само не беше опровергано официално, а беше легитимирано от министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов.

Поредицата от събития, бележещи краха на медийната свобода, се увенча с решението на ръководството на общественото радио да свали от ефир и да отстрани от работа в ресор „Съдебна система“ критичен журналист, г-жа Силвия Великова, точно в месеца преди избора на нов главен прокурор и в разгара на протестите срещу единствения кандидат за поста – настоящият зам. главен прокурор г-н Иван Гешев. В резултат, в петъчната сутрин радиото замлъкна - за първи път в дългогодишната си история..."

Ето защо оттам намират ситуацията за безпрецедентна:

"Българският хелзинкски комитет следи състоянието на правата на човека в България вече повече от четвърт век. Настоящата поредица от саботажи срещу свободата на изразяване и журналистиката като професия, призвана да търси и огласява истината, нямат аналог в последните две десетилетия по своята дързост и интензитет.

Те се случват в светлината на 2018 година, когато овладяването на медиите у нас, свързването им с политически и икономически кръгове и натиска над журналистите стана фокус на редица документи на международни организации и партньори (Индекс на свободата на изразяване на „Репортери без граници“, докладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, становище на Европейски център за свобода на медиите, заключителна декларация на международната конференция „Медийна свобода и плурализъм“ и др)."