Сегашното равнище на военните способности и сътрудничеството не отговарят на равнището на новите амбиции на политиката на ЕС в областта на отбраната.

Това се изтъква в нов преглед, изготвен от Европейската сметна палата (ЕСП) и огласен днес.

ЕС – допълнение или дубльор на НАТО?

Одиторите предупреждават за необходимостта от създаване на полезни взаимодействия между инициативите на Съюза и другите рамки в областта на отбраната и сигурността. Един от най-належащите въпроси е дали ЕС ще може да допълва НАТО и да избегне дублирането и припокриването на функции. При новите инициативи на равнище ЕС и предложеното увеличаване на финансирането обаче съществуват рискове, свързани с изпълнението.

Страните членки на ЕС продължават да имат водеща роля, когато става въпрос за европейска отбрана. До 2014 г. действията на равнището на ЕС бяха ограничени.

Последните развития в международен план обаче, наред с причини от икономическо и промишлено естество, дадоха нов тласък на сътрудничеството в областта на отбраната на Съюза. След въвеждането на Глобалната стратегия на ЕС от 2016 г. и нейния план за изпълнение в областта на сигурността и отбраната са стартирани няколко инициативи и споразумения. В тази връзка Еврокомисията предложи значително увеличаване на средствата за отбрана и външна сигурност в бюджета на ЕС- 22,5 милиарда евро за периода 2021-2027 г Това е почти десеткратно повече в сравнение с 2,8 милиарда евро, заделени за периода 2014-2020 г.

Съществува риск да не бъдат въведени подходящи системи за контрол, които да се справят с такова увеличаване на разходите на ЕС, опасяват се одиторите. Те отчитат също, че отбраната е област, която лежи в основата на националния суверенитет.

Разнобой по отношение на заплахите и ролята на ЕС

Съществуват явни стратегически различия между държавите членки на ЕС, чиито виждания за заплахата за сигурността и ролята на Съюза в отбраната може да не съвпадат. Отделните страни имат и различни правила за участие и много различаващи се възгледи за използването на военна сила. В такъв контекст някои понятия, като например „стратегическа автономност“ или „европейска армия“, продължават да се използват в широк и неясен смисъл.

Одиторите изтъкват, че е много важно да се осигури последователността на инициативите на ЕС и полезните взаимодействия с други рамки в областта на отбраната и сигурността. Това важи най-вече за НАТО, тъй като за 22 държави членки тази организация продължава да бъде основната рамка, когато става въпрос за колективна отбрана. Един от най-належащите въпроси е дали ЕС ще може да допълва НАТО и по този начин да се избегне дублиране и припокриване на функциите на пакта.

„Липсата на критични фактори за успех и на ясно определени цели крие опасност настоящите инициативи на ЕС в областта на отбраната да останат без практическа полза и без реални резултати“, смята Юхан Партс от ЕСП, отговарящ за изготвянето на прегледа.