Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Зам.-председателят на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски и негови съпартийци от ръководството и Националния съвет на партията я напускат. Причината - решението в София формацията да подкрепи издигнатата от инициативен комитет Мая Манолова за кмет. 

Това обяви самият Зеленогорски. Той припомни, че ДБГ е дясна партия и членува в Европейската народна партия. 

"За нас като членове на дясна партия е абсурдно да се подкрепя ляв кандидат за кмет. Дясното за нас е кауза. Аз смятам себе си за десен политик от 1990 г. Това олевяване силно ни възмути, процедурите по взимане на това решение прекрачиха устава. Това е тема, по която Националният съвет трябва да се произнесе по устав. Предложих гласуване на последното заседание, но беше отказано", разказа Зеленогорски. 

Решението за Манолова той нарече "самоубийство на една дясна партия". 

Според напускащите ДБГ е трябвало да участва в преговори за общ десен кандидат за София, но тези преговори не били проведени по начин, по който да се постигне успех.

"На последното писмо на "Демократична България" колегите се отнесоха с насмешка", заяви Зеленогорски.

Той и колегите му обявиха, че в София застават зад кандидатурата на арх. Борислав Игнатов, издигнат за кмет на столицата от "Демократична България". Мотивът - експерт, почтен човек, силна управленска програма, десен кандидат. 

"Вярваме, че арх. Игнатов ще влезе в балотаж в София и че има сили да бъде един успешен кмет на града", обяви Зеленогорски.

Зеленогорски и колегите му обявиха, че започват да работят за нов десен проект. Идеята е той да работи за консолидация на десницата. Проектът ще бъде регистриран по Закона за политическите партии, но няма да прилича на останалите партии, които са "централизирани като комунистическата партия". Новият проект щял да е децентрализиран, а в него ще има място и за "непартийните демократи". 

Напускащите ДБГ ще подкрепят кандидати за кметове в страната на десни партии в други градове - Георг Спартански в Плевен, Петър Паунов в Кюстендил (в първите си мандати бе кмет от десницата, в последствие подкрепен от ГЕРБ, а на настоящите избори - издигнат от ГЕРБ), Златко Живков в Монтана (СДС и ГЕРБ на предстоящите избори) и т.н. На места ще се подкрепят и кандидатите на ДБГ, въпреки раздялата - в Бургас, в Шумен, в Добрич и т.н.

Зеленогорски съобщи, че напрежение в партията имало още от решението на европейските избори партията да не се яви. Тогава структурите на формацията подкрепили водача на листата на "Демократична България" Радан Кънев, което според напускащите е било от значение за спечелването на мандат. 

Коментари

Разделение къде?

Какво е това "дбг"?
Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

Крайно време беше

Жалко, че Зеленогорски похарчи много време в ДБГ. Тази партия е отровена от една червена кукувица, сега се хвърли към друга.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.