Тристранните консултации между Русия, Украйна и ЕС за газа ще се състоят на 19 септември. Датата е съгласувана, съобщи пред журналисти на Световния петролен конгрес в Абу Даби министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от ТАСС.

"Ние с г-н Шефчович (заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз - бел. ТАСС) обсъждахме тази дата. Доколкото чух, украинската страна също се е съгласила на тази дата", каза Новак.

Шефчович обяви миналия петък, че е имал телефонен разговор с руския енергиен министър и е "било договорено да се проведат тристранни консултации на ниво министри до края на месеца". Тогава Шефчович заяви, че "точната дата ще бъде назована, когато приключат консултациите с украинската страна".

Главна тема на преговорите ще е обсъждането на условията за доставка и транзит на руски газ в ЕС през територията на Украйна от 2020 година, т. е. след края на срока на действащия договор за транзит. ЕК предлага на Русия и Украйна да сключат нов дългосрочен договор за 10 години с гарантиран годишен обем на пренос на газ през украинската газотранспортна система.

Така Киев ще може да получи постъпления до 3 милиарда долара годишно като плащане за транзита. Русия предлага просто да се удължи с една година срокът на действащия договор, припомня ТАСС, цитирана от БТА.