БСП беше първата политическа сила, която обяви, че се е разграничила от „ПИК“, само ден, след като над 30 медии и повече от 100 журналисти в лично качество призоваха политическите партии да спрат да контактуват със сайта заради недопустими с професията публикации, целящи да уронят престижа на кандидат за кмет на София.

Ако се вярва на лидерката на партията Корнелия Нинова вече от половин година БСП е прекратила всякакви контакти със споменатата „медия“. Ако вярваме на очите си обаче, за някои представители на левицата това съвсем не е така.

Само днес на видно място в „ПИК“ дефилира със своя статия депутатът от БСП Александър Симов. С последващо обяснения, че е написал материала за „Ретро“ още преди повече от седмица и той без негово знание бил препубликуван във въпросния сайт. Може би е възможно авторите да нямат думата къде да им се публикуват текстовете. Пък и впоследствие Симов сам се зарече, че това повече няма да се случва.

В същото време обаче членът на Националния съвет на БСП и на ръководството на Национално движение „Русофили“ Ваня Добрева се изявява в същата „медия“ видимо доброволно. Професорката не просто не се съобразява с партийното си ръководство, ами ако цитираме фейсбук направо си „работи кореспондент“ на този сайт. Днес е изпъкнала и с пламенна негова защита в добре познатия стил на световната конспирация:

„Защо не арестуват соросоидите. Ето, бият вашия сайт, защото имате различно мнение. Тези неща не стават случайно?“

Оправданията за участията на членове на БСП се изчерпват с това, че някои не се усещали – обаждали им се, записвали ги и после се оказвало, че са дали интервю. Е, да, то така се прави интервю по принцип - с въпроси и отговори...

И, ако в БСП не разбират, че дават интервюта, то днес с лично присъствие в телевизията на същата медия дефилира и шефът на столичния СДС и коалиционен партньор на ГЕРБ д-р Антон Койчев. Дали поне той е разбрал какво прави?