"Хем ще ни харесва, хем ще е модерен, хем ще е достоен за България. И ще е по-голям от сегашния, с тройно по-голямо финансиране."

Така лаконично и загадъчно премиерът Бойко Борисов коментира какъв ресор в бъдещата Европейска комисия ще получи България. От дни вървят спекулации по темата, като първо бе обявено, че Мария Габриел ще смени "цифровизацията" със "земеделие". Тогава Борисов категорично отрече. Последните слухове отреждат на страната ни еврокомисар с ресор "образование и култура". До момента никой у нас не потвърждава, но и не отрича тази информация. Ресорите на бъдещите еврокомисари ще станат известни утре, като името на последния номиниран - италианеца Паоло Джентилони, бе обявено на 5 септември, миналия четвъртък.

Борисов коментира днес само този въпрос. И отказа да отговаря за смяната на позицията си за присъединяване на България в Шенген. Страната ни е дългогодишен кандидат, признато изпълнила техническите критерии за членство. Но блокирането от няколко европейски държави все още пречи на процеса. Изненадващо миналата седмица сам Борисов обяви от Берлин, където бе на посещение, че вече не желаем присъединяване. Мотивът: мигрантските потоци.

Коментарът си той направи при откриването на модернизираната учебна база на НСА в центъра на София - на ул. "Гургулят" 1, на което присъства и столичната кметица, кандидатка за пореден мандат - Йорданка Фандъкова. Сградата е ремонтирана със средстсва от ОП "Региони в растеж", със собствени такива на спортната академия и със съфинансиране от националния бюджет.

На място Борисов се впусна в спомени.

"Ей тука в тази зала съм защитавал докторат. След 25 години са се сетили да я направят."

И задочно се обърна към критиците си на тема корупция, най-отявленият от които е президентът Румен Радев:

"Спасихме сградата от кражба. Това е за тези дето говорят за корупция и глупостите им. Не само не надохме сградите да ги откраднат, а и им ги дадохме (на НСА) да си ги ползват." 

След което зададе тон на кандидатката на ГЕРБ - Фандъкова:

"И само работа - и показваш! И оставяш другите да си плямпат. Ама и сложете и снимките да видят какво беше. Ние за 100 години напред имаме какво да показваме."

Самата Фандъкова акцентира в речта си при откриването върху изграждането на образователна и спортна инфраструктура в София - "София да се превръща в активен град".

Преди все пак да коментира темата с ресора ни в ЕК, Борисов бе "порязал" журналистите, желаещи да му зададат въпроси по актуални теми с: "Това е най-акуалната тема - образованието" и ги подмина.