Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокуратурата и МВР са дали разрешение на военни специалисти да влязат на територията на взривилия се снощи завод "Миджур". Достъпът е осигурен преди да изтече законният за подобни случаи 24-часов срок, за да се търсят евентуални оцелели. Цялото село Горни Лом е опасано от автомобили на полицията, пожарната и коли на хора, чакащи информация за свои близки. 

Малко по-рано сутринта стана ясно, че Инспекцията по труда е проверила завода на 6 август и са установени 13 нарушения - старо работно оборудване за процеса на утилизация (обезвреждане), липса на втори изход от цеховете, нямало е инструкция за безопасност, каза социалният министър Йордан Христосков, който е в селото, заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

От началото на годината са издадени 7 акта на ръководители в предприятието, обясни Христосков. Процедурата е стигнала до ниво налагането на наказания. Йордан Христосков заяви категорично, че "този завод повече няма да работи". Единственият ни коментар по случая е: след дъжд - качулка.

Преди около две седмици служба Контрол на опасните средства (КОС) към вътрешното министерство също е правила проверка в завода край Горни Лом. Констатирани са нарушения при съхранението на боеприпаси и разминаване в количествата. Съставени били 3 акта, съобщи експертът по обезвреждане Валентин Радев. „Вероятно става въпрос за човешка грешка при взрива в Горни Лом, нарушение на технологията. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия", каза Радев.

В завода "Миджур" е извършвано обезвреждане на гръцки мини. При взрива са избухнали всички налични мини, и двата цеха ги няма. Това е информация от хора, които са влезли в завода снощи в търсене на оцелели въпреки 24-часовата забрана.

"Още вчера са влезли и са видели кратерите. Досега няма потвърждение за камиони с мини, или поне не са били в близост. Тук става въпрос за мини, които са били в цеховете", каза Валентин Радев.

Ключови думи

Коментари

Вяра

Пак впрегнАхме каруцата пред коня! Изсипало се там половината правителство, макар и служебно, охкат и ахкат и говорят в бъдеще време! Абе синковци, що ми отчитате констатирани многобройни нарушения, а нищо не казвате за наложените административни мерки заради тях - забрана, временно спиране на дейността, отнемане на лиценз. Имуществените санкции - майната им, тук не става въпрос за търговия с домати или домашни пантофи! Правото за дейности по утилизация се придобива след тежка тържна процедура и след издаването на лиценз. Ми точно в тоя лиценз са разписани задълженията на лицата и по тези задължения се констатират нарушенията. Като са толкова многобройни - отнемете го тоя лиценз и няма да се стига до тук. Медиите да питат министъра, подписал лиценза - това ще е интересно. Ех далаверааа, ех интересииии, пи-пи-пии-пииииии! За тия ненормалници е важна само парата. Човешкият живот - лула тютюн не чини, мравки сме за тях! Бог да прости загиналите и съболезнования на близките им

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.