Британските депутати ще гласуват пак в понеделник, 9 септември, дали да има нови парламентарни избори, заяви днес лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, цитиран от Ройтерс.
Премиерът Борис Джонсън иска предсрочни избори на 15 октомври, но не успя да събере достатъчно подкрепа от депутатите във вчерашното гласуване.
Опозиционната Лейбъристка партия каза, че няма да подкрепи подобна мярка, докато законопроектът за блокиране на излизането без сделка на Обединеното кралство от ЕС в края на октомври не стане закон. Това може да се случи в понеделник.

Британското правителство все още не е направило предложения за излизане от задънената улица, в която са преговорите с ЕС за Брекзит. Очакват се нови технически преговори утре, каза говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от Асошиейтед прес.

"За да има напредък в преговорите, трябва да получим конкретни предложения, които са съвместими със споразумението за излизане", каза тя.

Британският преговарящ Дейвид Фрост и колегите му от ЕС се споразумяха да се срещнат утре в Брюксел, добави Андреева.

"Работната ни хипотеза е, че Брекзит трябва да бъде на 31 октомври, както поиска Обединеното кралство", заяви говорителката.

 

Джонсън ще обвини лидера на лейбърестите Джереми Корбин в "страхлива обида за демокрацията" за това, че не е подкрепил предсрочните парламентарни избори в сряда вечер, предаде днес Би Би Си.

Според източници на медията Джонсън гледа на дебата идния понеделник като на първи ден на предизборната си кампания. Той ще заяви, че лейбъристкия лидер иска да лиши британците от думата им за напредъка по Брехит.

Лейбъристкия министър на финансите в сянка Джон Макдонел каза, че партията му иска избори, но неин приоритет е да спре евентуален Брекзит без сделка.

Опозиционните партии са в разговори за това как да отговорят на настояването на премиера за предсрочни избори на 15 октомври. Те умуват дали вотът да бъде насрочен, след като Лондон договори нова отсрочка за излизането от ЕС  и предотврати напускане без споразумение.

Лейбъристите и други опозиционни депутати казват, че те няма да подкрепят предсрочни избори, докато съществува възможността Джонсън да изведе страната от ЕС без сделка на 31 октомври.