Обемист въпросник, създаден по европроект, разпраща Министерството на правосъдието (Висшият съдебен съвет е партньор) до определени респонденти.

"Във връзка с изпълнение на проект "Ефективен достъп до правосъдие" № BG05SFOP001-3.001-0022-C01, по който Министерството на правосъдието е бенефициент, а Висшият съдебен съвет е партньор, Агенция СТРАТЕГМА изпълнява поръчка, възложена от ВСС за изработване на методика за оценка на независимостта на съдебната власт", четем вътре.

Вътре има сондажи на доверието - по скалата от 0 до 10 в съдилищата, прокуратурата, а също така в политическите партии, правителството и т.н.

Любопитни са въпроси като:

Доколко важно, за Вас, е да живеете в държава, управлявана по демократичен начин?

Или... 

Как мислите, като цяло България демократична държава ли е?

Задават се и питания, засягащи възприятията на обществото - достатъчно ли е заплащането на магистратите:

Според Вас, осигуряват ли възнагражденията в съдебната власт условия за почтено и безпристрастно изпълнение на служебните задължения?

Както при повечето сондажи едни от най-важните са въпросите дали респондентът упражнява професия, свързана с правото, дали скоро е бил "клиент" на съдебната система, или изгражда преценките си отстрани. ("През последните две години участвали ли сте в какъвто и да е спор, който е влязъл в съда?")

Има питане - дали през последните две години в страната са били назначавани магистрати поради причини, различни от техните способности и опит, или дали са повишавани по същите причини.

Интересни въпроси са - дали различните други институции се месят (според гражданите) на съдебната власт, както и този: дали магистратите отстояват своята безпристрастност "и в случаите на създадени в обществото силни настроения на симпатия или антипатия към участници в текущи производства". Казано просто - влияе ли "улицата" на решенията им.

Има и такъв любопитен въпрос:

Считате ли, че през последните две години в страната решения или действия на отделни магистрати са били пряко повлияни от действителни или очаквани действия на медиите (т. е. преса, телевизия или радио, социални медии)?

Целия въпросник може да видите тук.