Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Еврокомисията приравнява "Брекзит без споразумение" към голямо природно бедствие.

С това заглавие излезе британският вестник „Гардиън“ броени часове преди днешния Колегиум на комисарите.

На брифинга след заседанието новината на практика бе потвърдена.

ЕК предложи фонд „Солидарност“ на Европейския съюз и Европейският фонд за приспособяване към глобализацията да бъдат подготвени да подкрепят предприятията, работниците и държавите членки, които са най-силно засегнати от "Брекзит без споразумение". Европарламентът и Съветът на ЕС трябва да постигнат съгласие по тези предложения.

Фонд „Солидарност“ бе специално създаден през 2002 г. за борба с опустошителни бедствия като наводнения и земетресения, припомня „Гардиън“. Според изданието предложението е от него да бъдат взети близо 600 милиона евро. На брифинга не бе спомената никаква конкретна сума.

Комисията разпространи днес своето шесто съобщение относно готовността за "Брекзит". Брюксел повтори призива си към всички заинтересовани страни от ЕС да се подготвят Великобритания да напусне Съюза без споразумение. Причината е, че такова излизане става все по-вероятно само 8 седмици преди крайния му срок – 31 октомври. Тази възможност остава реална, макар и нежелана, изтъкват от ЕК.

Предложенията за предоставяне на финансова помощ за най-тежко засегнатите от "Брекзит без споразумение" са следните:

• Разширяване на обхвата на фонд „Солидарност“, за да се обхване сериозната финансова тежест, която може да засегне държави членки при сценарий без споразумение;

• Да се гарантира, че Европейският фонд за приспособяване към глобализацията е подготвен да помогне на наети и самостоятелно заети лица, изгубили работата си в резултат от "Брекзит без споразумение", като това е обвързано.

И в двата случая става дума за обвързване с някои условия.

Освен това в селскостопанския сектор пълният спектър от съществуващи инструменти за подкрепа на пазара и пряка финансова подкрепа за фермерите ще бъде на разположение, за да се смекчат най-негативните последици за пазарите на селскостопански продукти и храни. За оказване на по-непосредствена подкрепа например на малки дружества, чиято дейност до голяма степен зависи от Великобритания, правилата на ЕС за държавната помощ предлагат гъвкави решения за националните мерки за подкрепа.

Комисията публикува подробен контролен списък, за да помогне на търгуващите с Великобритания предприятия да извършат последните си приготовления. За да се сведат до минимум смущенията в търговията, всички участници във вериги на доставки с Великобритания - независимо от това къде се намират - трябва да са наясно с отговорностите си и с необходимите формалности в трансграничната търговия.

Освен това ЕК предложи на Европарламента и Съвета на ЕС да бъдат направени целенасочени технически корекции в продължителността на извънредните мерки в областта на транспорта в случай на "Брекзит без споразумение". Брюксел предложи също да бъдат повторени и през 2020 г. съществуващите договорености при извънредни ситуации за 2019 г. по отношение на сектора на рибарството и на евентуалното участие на Лондон в бюджета на Съюза за 2020 г. Тези мерки са необходими с оглед на решението за удължаване на срока на "Брекзит" до 31 октомври т.г.

Като се има предвид, че "Брекзит без споразумение" продължава да бъде реална възможност, ЕК насърчава заинтересованите страни да се възползват от допълнителното време, с което разполагат заради удължаването на срока по член 50. Така ще бъде гарантирано, че страните са предприели всички необходими действия да се подготвят за излизането на Обединеното кралство от ЕС. 

Техническите корекции са в три основни области.

1. Транспорт

• Удължаване до 31 юли 2020 г. срока на действие на Регламента относно общите правила за гарантиране на основна свързаност на товарния и пътническия автомобилен транспорт във връзка с "Брекзит";

• Удължаване до 24 октомври 2020 г. на срока на действие на Регламента относно общи правила за осигуряването на основни въздушни връзки предвид "Брекзит".


2. Риболовни дейности

• Да се предостави  рамка на рибарите от ЕС и Великобритания да поддържат взаимния си достъп до водите през 2020 г.

3. Бюджет на ЕС

Комисията предложи да се разшири подходът в приетия Регламент относно мерките за изпълнението и финансирането на общия бюджет на ЕС, свързани с "Брекзит", с подобни мерки за 2020 г. Това означава, че Великобритания и бенефициерите от тази страна запазват правото си да участват в програми в рамките на бюджета на ЕС и да получават финансиране до края на 2020 г. Това ще стане факт, ако Лондон приеме и изпълни свързаните с "Брекзит" условия, плати бюджетните си вноски за 2020 г. и позволи извършването на необходимите одити и проверки.

Гореща линия за гражданите

За периода непосредствено след евентуално оттегляне без споразумение Комисията създаде център за контакт за администрациите на държавите членки, който им дава бърз достъп до експертния опит на ведомствата на Комисията, като установява директен канал за комуникация, а освен това служи за улесняване на необходимата координация между националните органи. За да научат повече за начините, по които могат да се подготвят за сценарий без споразумение, гражданите на ЕС могат да се свържат с Europe Direct по всякакви въпроси. Обадете се безплатно на номер +800 6 7 8 9 10 11 от всяка точка в ЕС на който и да е от официалните езици на Съюза.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.