Сърдечносъдовите болести са водещата причина за смърт в света, що се отнася до хората на средна възраст, но ракът вече е първата причина за смърт в богатите страни, сочат резултатите от две изследвания, цитирани от Ройтерс и Франс прес, предава БТА. 

Ракът вероятно ще стане водещата причина за смърт в света след няколко десетилетия, отбелязват авторите на изследванията. 

Сърдечносъдовите болести са свързани с над 40 на сто от смъртните случаи - около 17,7 милиона смъртни случая, през 2017 г. Резултатите от изследванията бяха представени на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж.

Ракът - втората най-често срещана причина за смърт в света през 2017 г., е свързан с 26 на сто от смъртните случаи през въпросната година. Но в богатите страни ракът убива повече хора, отколкото сърдечните болести.
Изследванията са обхванали 21 страни. Взетите под внимание 4 страни с високи доходи са Канада, Саудитска Арабия, Швеция и ОАЕ.

"Светът е свидетел на ново преминаване от една епидемия към друга - сърдечносъдовите болести вече не са основната причина за смърт в страните с високи доходи - заяви Жил Дажне от университета Лавал в Квебек. - Тъй като сърдечните заболявания в света намаляват, ракът може до няколко десетилетия да стане основната причина за смърт на нашата планета."

В рамките на едното изследване е проследено здравословното състояние на над 160 000 души от 2005 г. до 2016 г. в страни с високи, средни и ниски доходи. Оказало се, че за хората в бедните страни рискът от смърт вследствие на сърдечни болести е 2,5 пъти по-голям, отколкото за хората в богатите страни. Второто изследване показало, че 70 на сто от случаите на сърдечносъдови болести са свързани с рискови фактори, които могат да се променят. Метаболитните рискови фактори - високо ниво на холестерола, затлъстяване и диабет, са отговорни за над 40 на сто от случаите на сърдечни болести. 

В развиващите се страни е от значение също ролята на замърсяването на въздуха, храненето и ниското ниво на образованието. 

Резултатите от изследванията са публикувани в сп. "Лансет".