Номинации за около 100 кандидат-кметове се очаква да обяви Националният съвет на БСП на първото си заседание за новия политически сезон. Сбирката тече при закрити врати на "Позитано" 20.

След имената обаче няма да присъства кандидатура за кмет на София. Това решение предстои на 11 септември, когато ще е заседанието на градската организация на левицата, съобщи преди пленума лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Тогава ще е ясно окончателно дали БСП ще застане зад номинацията на Мая Манолова. Инициативен комитет ще обяви утре кандидатурата й за кмет на столицата.

„Кандидатирането на Мая Манолова е очаквано. Искам да й пожелая успех в тази сериозна мисия, с която се натоварва и да кажа, че вчера градската организация взе решение на 11 септември да е заседанието на конференцията, на която ще издигнем или подкрепим кандидат за кмет“, каза той.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова допълни, че нов пленум на 15 септември ще утвърди решението на градската организация на партията за местния вот. На въпрос "как оценява шансовете" на Манолова за кметската битка в столицата, тя обяви: 

"Шансове не оценявам, не сме врачки, оценяваме качества. Мая е способен човек, динамичен, енергичен, така че на 11-и ще видим дали градската конференция ще я подкрепи и на 15-и дали националният съвет ще я потвърди."

Сред имената, които днес БСП ще утвърди за кандидати за кметове са Николай Тишев - Бургас, Станислав Владимиров - Перник, Пенчо Милков - Русе, Тодор Байчев - Карнобат. Всички изброени са настоящи депутати. 

За Пловдив социалистите обмислят номинация на Николай Радев, който е директор на реномираната езикова гимназия в града, твърдят партийци. 

Преди старта на заседанието на пленума, Нинова обясни:

"Поканили сме областните председатели, заседанието ще е разширено - всеки да си каже мнението. След него се надявам да имаме над 100 кандидати - утвърдени и готови за регистрация. Профилите им са различни. Имаме и партийни кандидатури, имаме и такива от инициативни комитети, имаме с широки местни коалиции. Прави впечатление едно разширяване на ядрото и подкрепяне на нашите кандидати от повече партии в сравнение с миналите местни избори".

На въпрос дали има обструкции по различните предложения, тя потвърди, че "има един двама, които ще обсъждаме". Накрая лидерката на левицата потвърди вече заявената цел, според която БСП очаква да увеличи броя на кметовете си със 100%, а на общинските съветници - с 30-40%.

Очаквайте подробности.