Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Обещание, че в бюджета за 2020 г. ще има ръст на доходите (в бюджетната сфера - б.р.) с 10% и това вече е залегнало в разчетите за догодина даде премиерът Бойко Борисов. Днес той се вкючи на живо от срещата си с младежите от ГЕРБ, събрани на "летен университет" на партията във Варна. 

Изложението на премиера започна с четене на анализите на кредитните агенции "Fitch" и "Moody's", които последователно излязоха с положителни оценки за финансовото състояние на страната. Уточнявайки, че “на тия агенции няма как да им кажеш какво да напишат”. Четенето бе хронологично - стартира с първата агенция, като се акцентираше на думите “стабилност” и “растеж”, “благоразумни политики”, “силна фискална позиция на България.

“Положителните оценки са дълги...”, констатира Борисов.

И за да не го обвиняват, че чете само похвали, спомена и изречение, че може да има забавяне на растежа, но това е “поради проблеми, произтичащи от ключови търговски партньори”. Тук Борисов вметна как “виждаме какво се случва в Италия, а нашата икономика е много свързана с Италия, Франция, Германия”... (в прессъобщението на Fitch са цитираниГермания и Турция - б.р.)

Четенето продължи с анализа на “Moody`s” за положителна перспектива за кредитния рейтинг на страната. И заради положителните констатации и в този анализ Борисов “заподозря”, че въпросните агенции сигурно се преписват една друга. Заради констатацията в доклада за намаляващ държавен дърг, докато от БСП твърдели обратното, премиерът заяви:

 "Това вече е прогерберска позиция, която не може да им се прости (на Moody's - б.р.), трябва да се обърнат (БСП . б.р.) и да ги нахокат..."

Обобщението накрая бе: 

"Оценката за нашето управление я дават световните кредитни агенции. Да, може да има грешки, но който сгреши го отстраняваме, дори символи на партията, дори да ми е криво." 

Борисов цитира още числа - размерът на фискалния резерв – 12, 5 млрд. лв., излишък – 1,5 млрд. лв. За 5 г. - приходите са нараснали с 50%.

"Иска ми се да е двойно и тройно, но това вече е популизмът...", каза министър-председателят.

Продължи и с анализ на строежа на магистралите "Хемус" и "Струма", също споменати като фактор за икономически растеж. И се пошегува с варненци, на чиято територия е сбирката на ГЕРБ: 

“Ако съм на варненци ще кажа: “Ще търпя ГЕРБ, докато ми построят “Хемус”

Но заяви, че за Варна ще трябва и още един голям проект. 

За "Белене"

"До тоя момент над 3 млрд. лв. сме дали за реакторите  на “Белене”. С добрата воля на руската компания се удължи животът на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10-15 г. Те ще минат ей така. Тогава въглищните централи ще станат неконкуретноспособни...", започна Борисов по тема "енергетика" пред млажедите от партията си, които по-късно нарече "пиленца, които ще станат орли и орлици".

По думите му България е успяла "с толкова много усилия, и дипломатически усилия (...)  да обединим в едно “Дженерал Електрик”, Росатом, китайската компания, корейската... Така успяхме да го съберем, че "Белене" да е не само изгоден проект, а и приемлив за нашите европейски партньори".По думите му България трябва да замени енергийните си мощности, защото иначе след години сме щели да внасяме ток. 

И още енергетика

Премиерът съобщи на младежите от ГЕРБ и за решението на Министерския съвет от сряда, с което правителството дава държавна гаранция за заем от Европейската централна банка са изграждане на газовия интерконектор с Гърция. Първата копка на съоръжението (забавила се с години, защото предишна заявка на правителството гласеше, че тръбата ще е готова през 2018 г. - б.р.) бе направена през май, заедно с тогавашния премиер на южната ни съседка Алексис Ципрас. 

"Прави на 100% диверсификация на източниците на газ, факт", интерпретира строежа Борисов, защото тръбата би дала възможност страната ни да получава доставки и на втечнен газ, и на газ от Азербайджан, и от други източнци пред Гърция. 

"Това за Европа и Запада казва, че България може да докарва газ и от други източници", каза още премиерът.

Последва съобщаване на "новина", за която при опит на местна журналистка да потърси уточнение се оказа, че не е точно новина, защото за да стане, трябва да се изчака до 5 септември: 

"Една седмица се водят последните преговори в България и ако имаме успех, но на 5 септември би трябвало да се подпише договор за строежа на тръбата от Турция към Сърбия...", обяви Борисов.

Става дума за т.нар. продължение на руския "Турски поток" през България, а преговорите се водят за подписване на договор със саудитската компания "Аркад". Въпросната компания първоначално бе избрана за изпълнител на обществената поръчка за строежа на газопровода, обявена от "Булгартрансгаз". Последва обаче опит избраният строител да бъде подменен с втория в класирането - консорциум "Газово развитие и разширение в България", с руска връзка в него.

Саудитците обаче оспориха това решение на държавната компания за подмяна на изпълнителя. А съдът не позволи на "Булгартрансгаз" да подпише договор с консорциума, клаиран на първо място.  

 
Частта с въпроси и отговори между премиер и младежи от ГЕРБ премина в шеги и закачки, заръки към младите да се грижат за демографията, разговори за различни проекти по общини, състоянието на футбола в България и помощта, която властта дава на клубовете за стадиони...
 
Представители на медиите два пъти прекъснаха раздумката с желание да разберат дали след като тя свърши, Борисов ще им отдели време за журналистически въпроси. Първият път оттоворът бе, че така и така говори по всички теми пред партийната сбирка, а медиите са вътре, а не изгонени навън. Вторият път отказът да отговаря на въпроси бе ясен. Мотивът - на някои от журналистите им били "казвали какво да питат от централите..."
 
Ключови думи

Коментари

Мутрата се е насрала от ужас от перспективата

да загуби София и се чуди с каква глупост да запълни ефира. "Доходите в бюджет 2020" са с обратен знак данъците в бюджет 2020 и заемите в бюджет 2020. Данъчно-заемната тежест на некадърното гербаво управление расте, а светът бавно се приближава към нова криза, която ще е по-лоша и от тази през 2008-а. Междувременно в държавата бардак. Мутренска България на гнилата герберастия.

Показателен е и изборът на рейтингови агенции,

с които мутрата се хвали. Едно, Мудис, осъдени на 1 милиард за разпространение (срещу заплащане) на фалшива информация, допринесла за финансовата криза от 2008-а. Две, Фич, осъдени от ESMA (европейската институция за контрол на пазарите на ценни книжа) за конфликти на интереси и разследвани заедно с - дръжте ме, Мудис и S&P - многократно за "огромни" недостатъци на техниката им за оценка на държавния дълг. Да, безспорно сериозни и будещи доверие "оценки" на мутренския кабинет. И то точно преди криза :)
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

¡!!!!!

Ама уточнявай, бе Бочко!!! Дигаме с 10% доходите на нашичките си лемури на държавна синекура... Щото за пенсиите Швейцарското правило повече от 5% не допуска.. А за "честните" частници и УЖ родни капиталисти туй ти обещание им е през оная работа.. И пак да та питам Бочко - що закъсняваш да обвиниш Станишкото, че въздигна Терминал 2.. Та матряла с два пъти повече и по-бръже са изнася.. Далеч, далеч от тез ти щедри обещания.. А иначе... Ти си вервай, Бочко..
 's picture

:)

Микрофоните...

ще се отвинтват вече! На следваща конференция ще се явявавате под строй с написани въпроси под диктовка. Супер възмутително! Няма кой да притисне мутра, да отговаря. Няма кой да публикува в цялостност дори и едно дело из срамотиите български. Да се залови и да разнищи до край, примерно дадени ли бяха пържоли на кучетата за Мирослава от Перник. Ако тук-таме имате оцелял зъб, керамика, слагайте мек дунапрен веднага!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.