Германците са по-скоро положително настроени спрямо имиграцията и мислят, че тя би облагодетелствала страната им. Това е резултатът на проучване, съобщи Ройтерс, което предполага, че крайните нагласи след пристигането на повече от милион бежанци през 2015 г. стават все по-умерени.

Според доклада на фондация "Бертелсман" дълготрайното разделение в настоенията между гостоприемните западногерманци и недоверчивите жители на Източна Германия постепенно се заличава.

Като цяло почти две трети от германците смятат, че имиграцията е добра за икономиката, а 67 на сто, че прави живота по-интересен, като младите хора са най-положително настроени.

"Германия премина стрес теста на имиграционната вълна от 2015 г. и се стабилизира като прагматична имигрантска страна", отбеляза Йорг Дрегер - член на борда на фондацията. "Населението забелязва предизвикателствата, но също и възможностите, които носи на застаряващото общество", допълни той.

Преди четири години канцлерката Ангела Меркел избра да отвори границите на Германия, след като безпрецедентна вълна от мигранти се спусна към Европа.

Докато мнозина приветстваха решението на Меркел с първоначалната еуфория, последва реакция - подкрепата за антиимиграционните партии навред из Европа скочи. Една от тях бе Алтернатива за Германия, която през 2017 г. за първи път влезе в парламента.

Днес около 49 процента от германските граждани смятат, че страната е претъпкана от бежанци. През 2017 г. те са наброявали 54 процента.

Разликите между Запада и Изтока са се размили.

Точно 59 процента от западногерманците обявиха, че бежанците са добре дошли (през 2017 г. - 65 на сто). Мнението им е споделяно от 42 процента от източногерманците (скок от 33 на сто през 2017 г.).

Въпреки това до 83 процента от Изтока, където се очаква АзГ да се представи много добре в изборите на две провинции в неделя, все още усещат, че имиграцията е бреме за социалната държава и само минимално мнозинство смята, че тя е добра за икономиката.