Украински затворници, между които моряци и кинорежисьорът Олег Сенцов, пътуват със самолет към Украйна, след завършването на процедура по размяна на затворници с Русия, съобщи във Фейсбук украинският главен прокурор, на когото се позовава Ройтерс.

Часове по-късно обаче украинското президентство заяви, че все още няма размяна на затворници с Русия, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Процесът на взаимно освобождаване на задържани лица продължава. Информацията за неговото завършване не отговаря на действителността. Вече не за първи път виждаме информационен хаос, предизвикан от цитиране на непотвърдена информация и многочислени "източници", каза украинското президентство в изявление, публикувано във Фейсбук, предаде ТАСС.

В текста се отправя призив да бъдат взимани предвид "последствията от дезинформацията: това е игра с емоциите на обществото. Когато взаимното освобождаване на задържани лица завърши, офисът на президента ще съобщи това по официалните канали."
Малко по-рано прессекретарят на Службата за сигурност на Украйна Олена Хитлянска уточни, че преговорите с Русия продължават.
Адвокат Валентин Рибин, който защитава част от задържаните в Украйна руски граждани, подготвяни за размяната, заяви, че те остават в ареста.

"Засега не зная дали те изобщо ще бъдат разменени днес", каза той, цитиран от ТАСС.

Рано тази сутрин украински медии обявиха, че самолет с освободени от Русия украинци пътува към Киев. Тези твърдения се основаваха на публикация във Фейсбук на украинския генерален прокурор.
Вчера Русия прехвърли украинския режисьор Олег Сенцов от отдалечен затвор в Арктика в столицата Москва на фона на преговорите с Украйна за възможна размяна на затворници, съобщиха руски агенции.

Ден по-рано украински съд освободи високопоставения руски журналист Кирил Вишински, обвинен в оказване на подкрепа на проруските сепаратисти в източната част на страната.

Украйна се надява да издейства освобождаването от Русия на десетки свои граждани, сред които Олег Сенцов и 24 моряци, задържани в Керченския проток през ноември миналата година.