Задържаните за убийството на възрастните хора, чиито тела бяха намерени край Негован, са направили пълни самопризнания. При първоначалните разпити двамата мъже – на 39 и 44 години, си прехвърляли вината за това кой е физическият извършител. Впоследствие арестуваният Пламен Шляпашки признал, че той е натиснал спусъка на незаконно оръжие и застрелял жертвите в главата, съобщава Нова тв.

Както стана известно, убитите са семейство, което е живяло на столичния булевард "Витоша". Мъжът е 75-годишният бивш треньор по борба Йордан Атанасов, който дълги години е живял и работил в чужбина. Жената се казва Марияна, на 70 г., бивша учителка. Съседи потвърдиха, че не са виждали двойката повече от месец. Двете тела бяха открити преди около десетина дни, разчленени в бидони в язовира край Негован.

Убийството е извършено на 14 юли в апартамента на "Витоша". След фаталните изстрели задържаните разчленили телата на убитите в банята на жилището, натъпкали ги в бидоните и с джип ги откарали край Негован. После се върнали в апартамента и старателно го почистили с белина. Скрили пистолетите в тайник в помещение в двора на Техническия университет. Задържаните са били на трудови договори към ТУ, работили са по поддръжката и техническото обслужване.

След ареста разкрили пред разследващите къде са оставили оръжията.

Засега се смята, че престъплението е извършено с цел обир. Убийците мислели, че жертвите държат в дома си пари от продажбата на техен апартамент в столичния квартал "Гоце Делчев". Оказало се обаче, че средствата не са в жилището на бул. "Витоша". Оттам престъпниците задигнали семейни ценности, които по-късно са открити в дома на един от арестуваните.

Те са криминално проявени. Единият е лежал и в затвора. Планирали убийството от около година насам. Били наемани да правят ремонти на друг апартамент, собственост на убитото семейство. Тогава застреляният мъж споделил с един от убийците мнение, че лихвите в банките са много ниски. Вероятно затова престъпниците решили, че жертвите държат в дома си парите от продажбата на апартамента в "Гоце Делчев".

Пламен Шляпашки и съучастникът му Георги Нанчев бяха арестувани в сряда в правешкото село Джурово, на строителен обект, на който работели. Очаква се прокуратурата да им повдигне обвинения.

По случая са работили 70 служители на МВР. Те достигнали първо до извършителите. Следили ги в продължение на шест дни, преди да ги задържат.

Малко по-късно през деня от прокуратурата обявиха, че на двамата са повдигнати обвинения - за предумишлено убийство с користна цел на повече от едно лице. За престъплението, за което двамата са привлечени към наказателна отговорност, законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Двамата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа, с оглед внасяне на искане в Софийски градски съд за налагане спрямо тях на мярка за неотклонение "задържане под стража".