Солидните 70,7 милиона лева ще излезе на държавната хазна произвеждането на изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври. Днес правителството одобри план-сметката за разходите за първи и за втори тур. За разлика от вота за Европейски парламент от този май, в местния няма да има машинно гласуване, за което бяха похарчени над 9 милиона лева за устройства под наем.

На предходните кметски избори от 2015 година, когато едновременно се проведе и референдум за електронното дистанционно гласуване, иницииран от президента тогава Росен Плевнелиев, хазната плати малко над 50 милиона лева.

Сметката сега обаче набъбва заради почти двойното увеличение на заплащането за членовете на секционните избирателни комисии. За първи тур те ще получават: председателят 100 лева, заместник-председателят и секретарят - 90 лева, а членовете - 80 лева.

През 2015 г. сумите бяха 64 лева за председател, 58 лева за заместник и секретар и по 48 лева за членове. Ще има и допълнителни възнаграждения за тези, които предават протоколите след края на изборния ден.

Тези близо 71 милиона лева ще отидат и за подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; организиране на места за гласуване в държавните училища и др., изброяват от правителствената пресслужба.

Част от необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2019 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, а останалата част - чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2019 г.