Руският президент Владимир Путин предлага на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган руски изтребители от последно поколении Су-57.

Двамата празиденти обсъждат качествата на руската машина.

Двамата се срещнаха днес на авиошоуто МАКС - 2019 на международното летище "Жуковски" край Москва.

Турция загуби участието си в американската  програма за изтребители от пето поколение F-35, защото купи от русия зенитноракетни комплекси С-400 въпреки протестите на САЩ.

Руски транспортни самолети с частите за втория дивизион такива ракети се приземиха днес в Анкара, предадоха световните медии.

 
През юли шефът на руската корпорация "Ростех" Сергей Чемезов каза, че тя е готова да произведе и достави на Турция руски изтребители Су-35. Су-57 обаче са от последно поколение и в тях е използвана технология, която ги прави неуловими за радарите като F-35.
 
 
Покупките на руско оръжие и сближаването с между авторитарните лидери Путин и Ердоган обтегна отношенията между Анкара и Вашингтон и изолира Турция сред съюзниците й в НАТО.
 
Очакваше се днес Ердоган да преговаря с Путин за прекратяване на офанзивата на правителствените сили в северозападната сирийска провинция Идлиб, последна крепост на бунтовниците срещу режима на президента Башар Асад.
 
Въздушните удари взеха на прицел турски военен конвой. Турция иска да прати войски в северна Сирия, за да установи там зона за сигурност, което е невъзможно при сегашната офанзива.
 
 
Свързаната с Ал Кайда сирийска бунтовническа групировка Хайат Тахрир аш Шам разпространи фотоси, на които твърди, че се вижда как нейни бойци изстрелват ракети срещу правителствените сили. Снимна АП / БТА

На пресконференция по-късно Путин и Ердоган казаха, че са обсъдили сътрудничеството в икономиката, енергетиката и кризите в Сирия, Либия и Близкия изток.

Путин каза, че до края на тази година по газопровода "Турски поток" ще потече руски газ към Турция.

"Строителството на "Турски поток" върви по план. До края на тази година ще потече руски газ за турските потребители. А след увеличението на мощността на "Турски поток" (с пускането в експлоатация на втората линия) ще се извършват доставки за Европа през турска територия", съобщи Путин

Шефът на "Роскоксмос" Дмитрий Рогозин е предложил да бъде изпратен турски космонавт на Международната космическа станция.

Наричайки Путин "моя скъп приятел", Ердоган изрази амбиция годишният стокообмен на страната му с Русия да бъде увеличен от 25 милиарда долара сега на 100 милиарда долара.