Бившият премиер на България Иван Костов изрази съмнения, че прокуратурата готви провокация срещу него в разгара на местните избори. Пред бТВ Костов обясни, че НАП е направила проверка на обект, свързан с него и съпругата му.

"След две данъчни ревизии, които продължиха почти 2-3 години, екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми значителни парични средства не са наши, въпреки че ние сме декларирали тези средства като заеми пред Сметната палата, те са оповестени на обществеността от медиите и никога не са предизвиквали някакъв проблем", каза Костов.

Според него това ще даде възможност на прокуратурата да действа срещу човек, който стои зад "Демократична България". Костов назова и сумите, които са обект на проверката - 262 хил. лева заем на съпругата му и 235 хил. лева негов заем. Парите са се увеличили в годините, защото са били предоставяни на инвестиционни дружества. От последното, в което са били вложени, са били дадени в заем на акционерно дружество, за което има документи. Общо 15 документа, от които безспорно се вижда собствеността върху средствата, са били предоставени на Националната агенция за приходите, обясни Костов. Въпреки това в НАП са стигнали до абсурдното, по думите на Костов, заключение в средата на август, че парите "в особено големи размери" не са на семейство Костови и трябва да бъдат обложени, а прокуратурата ще започне следствие.

Бившият премиер коментира и избора на нов главен прокурор, който според него е по-важен от местния вот. Костов заяви, че няма нищо против Иван Гешев като персона. Възраженията му са срещу начина, по който функционира и е структурирана прокуратурата.

"Там трябва да бъде човек, който е с позиции в полза на това да се отговори положително и да се изпълнят всички препоръки, които европейските институции отправят към България. Всички тези препоръки са загърбвани от политическите партии и от българската съдебна система, в частност – прокуратурата", каза Костов.