Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България явно все повече ядосва някогашния си Голям брат. Само за един ден две кремълски медии излизат със злъчни публикации за страната ни.

"Спутник" е един от световноизвестните инструменти на руската хибридна пропаганда, а "Российская газета" е официалният орган на руското правителство.

Първият е коментирал решението на България да замени остаряващите си руски изтребители МиГ-29 с американски Ф-16, а вторият - поправка в българските учебници по история, с които комунистическият режим от 1944 до 1989 г. е обявен за престъпен.  

Авторът Михаил Шейнкман не крие симпатиите си към президента Румен Радев и борбата му против покупката на американските изребители. На снимката Радев в разговор с руския президента Владимир Путин. Снимка БТА

"Спутник" отбелязва, че България, най-бедната страна в Европейския съюз, се е наредила на второ място след САЩ по дял на отбранителните разходи в БВП, защото е приела да купи осем самолета Ф-16 на 2,5 пъти по-раздута от първоначалната цена.

Истината обаче е, че производителят "Локхийд Мартин" никога не е правил първоначално 2,5 пъти по ниска оферта, на която България да "клъвне", както пише "Спутник".

"Като цяло какво е това икономика, реши премиерът Бойко Борисов... ако имаше паралелно измерение - НАТО - пише "Спутник". - Там не трябва да се мисли, там трябва да се вярва и да се подчиняваш. Ако САЩ казват, вземи Ф-16 - става, трябва да го вземем."

Изданието специално отбелязва съпротивата на президента Румен Радев срещу покупката на американските изтребители.

"Вярно е, само в България има президент - генерал от военната авиация. И той се съпротивляваше на този договор, доколкото му позволяваха  правомощията", се казва в статията. "Румен Радев дори наложи вето. Преодоляха го. Но съблазънта да станат военно-търговски партньор на самия Вашингтон - не."

България е "военен партньор на САЩ" от влизането си в НАТО през 2004 г., а партньор в програмата на западния алианс "Партньорство за мир" отпреди това. Търговските отношения между България и САЩ са много по-стари, но придобиха нови измерения с рухването на бившия съветски блок, изграждането на отворена пазарна икономика в страната и присъединяването й към ЕС през 2007 г.

По-нататък публикацията отбелязва, че покупката на изтребителите се равнява на две трети от българския отбранителен бюджет и че те са платени в аванс, а ще пристигат до 2023 г. Според "Спутник" това са пари, "хвърлени във въздуха". 

"С други думи "Локхийд" си намери балък - коментира "Спутник". -  Възнамерява да прати там и Ф-35 (последното поколение американски изтребители - б.р.). Но братушките още не са дораснали за това. Или сега е правилно да ги наричаме "бро". И не ние. В крайна сметка те платиха на Вашингтон не само за криле, бомби и ракети "въздух-въздух", но и за високи отношения. Във всеки случай така си мислят. Те се уверяваха, че всичко това е за общото западно благо, както и когато се отказаха от "Южен поток". Въпреки че това беше уникална възможност все пак да се оттласнат от последното място в ЕС по ниво на благосъстояние. А сега, така или иначе няма накъде да падат. Затова нищетата (бедността) отива към излитане. Това е принципът на обратната логика. Кой ще се осмели да нарече страната най-бедната, ако тя харчи за отбрана най-много от всички? Сега ще казват още, че е и най-глупавата. Не страна - власт. Но на страната няма да й бъде по-леко от това. Още повече че София има още и планове за преоборудване на флота и армията."

"Росийская газета" пък информира, че Министерството на образованието на България е разпоредило учебниците по история за горните класове да бъдат преписани - по разпореждане на властите комунистическият режим в периода от 1944 г. до 1989 г. е обявен за "престъпен" (това всъщност стана със закон, приет през далечната 2000 г.).

Материалът уточнява, че става въпрос за пет пособия за десети клас на няколко издания, които са били върнати за доработка в началото на лятото. 

Вестникът посочва, че с инициативата за преразглеждане на учебниците са излезли проф. Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград и журналистът Христо Христов, който влиза в комисия за новите учебници. 

Според "Росийская газета" за повод са послужили "уж" постъпили в комисията "обръщения на учители, несъгласни с оценките на дейността на Българската комунистическа партия". 

В пособията е добавена информация за репресивната политика на комунистите, за политическите затворници и за икономическите кризи. 

Руското издание цитира статия в крайнолевия български сайт "Рикошет" под заглавие "Кого лъжете господа?".

"По всичко изглежда, че управляващата партия ГЕРБ се ръководи от пещерен антикомунизъм", пише в нея авторката Вилиана Христова.

Според нея младите хора не разбират, че България е била сателит на Хитлер, че т.нар. български партизани имат принос за победата над фашизма, че Москва не е изоставила българите, които след 1944 г. вземат страната на Червената армия. 

Коментари

 's picture

смехурко

Много примитивна пропаганда!

Питам се, ако винаги е толкова примитивна, как толкова граждани на ЕС приемат написаното, като чиста монета?!

Примитивна пропаганда е статията

От два материала, демек под промил от дневното количество публикувана информация и "гневят Москва"... Никой не ни обръща внимание даже, единствените, които трябва да са гневни от разсипията с изкупуване на стотици милиони на паркирания в самолетните гробища авиационен парк на САЩ сме ние.

Калин

Ф-16 и написаното в учебниците по история дразни не само официална Москва, то дразни и много комунисти и руски гъзоблизци в България. Руската преса няма какво да говори за България, а да си види руската кочина, да види затъващата си икономика, която рухва през последните пет години главоломно. Руските протести в Москва и други големи градове бяха смазани жестоко от полицията. А какво говорят руските журналисти като Невзоров, икономисти като Никита Исаев , всеки може да види в Ю-Туб

Калин

Ето какво пишат руснаците за Путин във форумите : „Путин должен застрелиться. Не смотрите ТВпропаганду! Пусть они орут в ПУСТОТУ Пусть уходит, не справился с президентством, народ разочарован Сука ..самая богатая страна по природным запасам а живем как в Африке ..ебучее правительство..Путин Должен Сдохнуть Путинская ОПГ сделала с моей страной то, что не смог сделать Гитлер с СССР!!! Нас было 290 млн жителей, стало 140.... И то под большим вопросом....дальше сами думайте, а лучше действуйте!!!!! Путин и его бандиты и воры у власти это - разбитые дороги, разрушенные деревни и сёла, зарплаты 7-14 т.р. в месяц, убивающая медицина, недообразование, процветающая, многомиллиардная коррупция, бандиты при погонах, мёртвая экономика, дорогие, некачественные продукты питания, низкие, издевательские пенсии нашим бабушкам и дедушкам, высокие налоги и акцизы, всевозможные поборы, необоснованно высокие цены на коммунальные платежи и т.д. Сколько ещё будем терпеть? Терпилы бл*ть. ПУТИН ЭТО ВОЙНА, НИЩИТА И РАЗРУХА! Путина на нары! Путин - вор! Все эти средства украдены у народа России. Это непостроенные заводы и жильё, умершие люди не получившие профессиональной помощи, это еле выживающие старики и беспризорнве дети, множество талантливой молодёжи неполучившие профессионального образования, это молодые семьи не имеющие возможности иметь 2х и более детей - не вырастить из-за нищеты, проданные и разрушенные заводы, шахты, фабрики и многое другое. Воры и убийцы должны за ВСЁ ОТВЕТИТЬ ПО ЗАКОНУ! „

Добре де

Защо трябва да ни интересува какво пише в '"Росийская газета" ?
 's picture

Kovatz

Аслъ!

Аслъ!

Щом руските медии пишат така,

Щом руските медии пишат така, значи сме предприели правилни действия! Ако наистина ни уважаваха, а не да си преследват интересите, нямаше да пишат така.

КПСС-БКП

Вечна дружба. Или по Иво Инджев - Течна дружба. Комунистическият режим в България е обявен за престъпен със Закон! Въпросът е защо комунистите и техните наследници не са осъдени като престъпници?
 's picture

Petyo9

Интересно

защо официална Русия изведнъж се безпокои за военните разходи на България? Които, между другото, са под 2% от БВП на страната. А когато бяхме сателит на Москва официалните военни разходи стигаха до 12% от БВП! Казвам официалните, защото икономисти твърдят, че по онова време заедно със скрити пера от държавния бюджет, военните разходи на България са достигали до 22%!!! Тези числа тогава не са плашели Кремъл ( даже са им били "вкусни"), а сега реват като прискрипани. Обяснимо.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.