Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавният резервен фонд на Оман окончателно загуби делото срещу България, което заведе заради фалита на КТБ. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите. Арбитражният трибунал се е произнесъл на 13 август по международното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от фонда в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове в гр. Вашингтон, САЩ.

Положителният изход от делото за България се очакваше, защото пред април се разбра, че Оманският фонд се е отказал от исковете си без право да ги предяви отново.

"В делото ищецът се оплакваше, че действията на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на "Корпоративна търговска банка" АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, представляват нарушения на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман", припомнят от финансовото министерство.

От ведомството допълват, че след като България е представила две писмени защити, придружени от експертни становища и доказателства, исковете са били оттеглени.

" В съответствие с този отказ, решението отхвърля окончателно исковете като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разноски по делото на България", пише още в съобщението.

Нито през април, нито сега става ясно каква е конкретната причина, заради която Оманският фонд се отказа от претенциите си.

Самото дело в арбитража във Вашингтон бе заведено през 2015 г., когато бе отнет лицензът на КТБ и тя бе обявена във фалит.  При поставянето на КТБ под специален надзор в писмо до държавните институции фондът изрази готовност да участва в спасяването на банката, но офертата беше приета като несериозна, припомня "Капитал".  След обявяването на трезора във фалит последва жалба до съда, но тя не бе уважена с мотив липса на правен интерес. Жалби до съда имаше и от останалите акционери в КТБ, но бяха отхвърлени със същия аргумент, става ясно още от публикации по темата в годините назад. 

Искът бе за 200 млн. лв., като фондът претендираше, че това е стойността на причинени материални щети от отнемането на лиценза на КТБ.

Коментари

Не "загуби", а "се отказа".

Вероятно защото са го компенсирали по друг начин.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.