Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Производители масово влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики, показва изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло.

Обект на проучване бяха следните търговски марки: полско масло “Mlekovita”, Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес "Хранинвест", "Филипополис", Kitchen Butter, Fine Life, краве масло "Хранинвест", Alpenbutter "Meggle", "Домлян", LACRIMA, "Родопея", MILTEX и "Верея".

Продуктите са били тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък (СБО). Тестът се е провел в две независими лаборатории по изискванията и методите за изпитване, посочени в Регламент 273/2008 на Европейската комисия и Codex standard for butter (278e).

От "Активни потребители" установяват три групи нарушения. Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби. Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

Ето и таблица с резултатите:

"Според българското законодателство, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като "имитиращи", като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя. Някои производители на "имитиращи продукти" не отбелязват това на етикетите, което е нарушение на регулаторните изисквания и измама на потребителите. При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да бъдат опасни за здравето на хората", коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители".

При пет от пробите беше установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета. Съгласно изискванията на Регламент 273 на ЕС и Codex standard, макар и препоръчителни, в него трябва да има не повече от 16% вода и не по-малко от 82%  мазнини.

Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите беше отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагозадържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо, казват от "Активни потребители".

При пет от марките водното съдържание изобщо не е посочено на етикета.

Ключови думи

Коментари

franko1880

Браво, така трябва да се прави. Нека посочим всички измамници в България!

потребител

Цялата тази активност на хубави организации няма да има никакво значение, ако ЕК подпише споразумението TTIP със САЩ (Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции). Ако бъде приет механизмът за защита на инвестициите в него - на практика с един договор позволяваме гмо, ACTA, шистовия газ, всички боклуци в храните и какво ли още не ... И след това организации като "Активни потребители" (все пак браво за инициативата им) ще са с вързани ръце ... Затова най-добре на 11 октомври всички да се включат в общоевропейския протест.

Крис

Браво,че посочихте фирмите.Нека хората сами направят своя извод.

Васил

Този MILTEX не стига, че го продава най-скъпо, ами е и най-лошото качество. И за съжаление съм купувал от него!!! Браво, че видяхме марките.

дали има и други интересни неща вътре? например токсин М1 или антибиотици..... а как ви се струва и съдържание на диоксини...бензопирени..??? защо са правени ниско бюджетни анализи ? Защо не са изследвани другите масла : Лупарк, Беуре, Президент ... Не ги оправдавам но нещата имат и друго лице.

Bogdan

И в крайна сметка като съм лаик и не знам какво да гкедам кое е най хубууто :)

Виктор

Купувам масло Президент, разликата се усеща дори и във вкуса. Всичко друго влиза в горната таблица.

Kiril

Nqma kak paket istinsko maslo da e pod 6 leva.

И как да вярваме на всички БГ фирми , които се оплакват и реват , че няма работа !!! Супер нагло подхождат , хората са им дали шанс да продават имитации , но те пускат менте масло на висока цена . Да фалират всички такива фирми !

ЗА БОГА БРАТЯ КУПУВАТЕ САМО ВНОСНИ ПРОДУКТИ! ИМА ЗАЩО..... ПО-СКЪПО НО Е ПЪК Е ПО ЗДРАВОСЛОВНО...

gogo

Ахъм, вносните са без никакви добавки, а? Защо говорите глупости!

За съжаление през последните 3 години купувах Miltex , що за измамници излязоха......аман от такива боклуци, които искат бързо да забогатеят.....интересува ме какви ще са санкциите за тези "производители"?

когато в Европа се установят нередности вав фирма-там я затварят или глобяват,а в БГ отговорните институции си отварят чантите и си затварят очите за сметка на нас потребителите-горко ниииииииииииии

...

Отдавна опитах и купувам масло, кашкавал и сирене на производител 'Рожен', намира се в много малки вериги, дори не знам дали верига е уместната дума. Маслото ми се стори доста силно на вкус, даже леко прилошава от миризмата, идва ми силно лично на мен, но е истинско. Като дете (80те, 90те) всичко беше все още домашно и хапвахме без оплаквания, сега от фалшификати истинското масло ми се струва доста силно :( не бих пазарувала от големите вериги, освен в крайна нужда. Малките магазинчета предлагат къде, къде по-качествена стока. За други градове не знам, но във ВТ Маслинопродавницата на пазара, Плод-зеленчук магазина на пазара, бабата с култивираните кралски печурки, бакалията на Чаршията и други са препоръчителни спирки :) п.с. Някак си не вярвам на немските масла изнесени за нашия пазар. Всъщност, каквото и да е изнесено от чужбина за нашия пазар, вярвайте не е качествено. Само ние балъците си изнасяма най-качествената стока и внасяме най-калпавата. Евала на хората, които още произвеждат за България и се опитват да съществуват въпреки всичко..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.