Ремонтните дейности в София ще приключат до началото на учебната година. Работата ще продължи само на улица "Сребърна", където се изгражда нов канализационен колектор.

Това каза тази сутрин пред БНТ столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Тя съобщи, че в заключителна фаза е подмяната на асфалта на бул. "България", където работите ще приключат до края на месеца.

До 10 дни се очаква подновяването на реконструкцията на Западния парк. Там работите са били замразени през лятото заради необходимостта да се преправи проектът, в който е бил изпуснат съществуващ колектор край входа.

"Трябва да призная, че работата по третата линия беше най-тежка - каза тя по повод забавянето на столичната подземна железница. - 3 км от метрото преминаха на практика под реки. Въпреки всичко работата е в срок.
До края на месец октомври очакваме строителството на първите 8 км да приключи, да продължат тестовете с новите метровлакове. Това ще даде голяма възможност на няколко квартала в София, а до средата на следващата година трябва да бъдат готови още 4 км в "Овча купел" до "Горна баня". По този начин в средата на следващата година над половин милион души дневно ще могат да ползват най-екологичния транспорт."

През есента се очаква пристигането на 13 нови трамвая и на 15 електрически автобуса, допълни Фандъкова.

Вече са поръчани още 82 автобуса, 25 трамвая и 30 тролея.

Тя коментира и кризата между "Булгаргаз" и софийската "Топлофикация", която е задлъжняла със 120 млн. лв. на доставчика си.

"Топлофикация не е спирала да плаща, разбира се, с много по-бавно темпо отколкото "Булгаргаз" очаква, и на 1 август са превели 700 хил. лв. Направиха среща двамата директори, уточниха се за начина на плащане - до края на месеца всички средства, които постъпят като приходи в "Топлофикация", както от сметките, така и от продажбата на ток, ще бъдат преведени на "Булгаргаз". Винаги в този период има този проблем, защото има разлика в начина на плащане."

Риск да останем без парно не съществува, каза кметицата на столицата.

По отношение на местните избори, Фандъкова за пореден път заяви, че ще обяви решението си дали да се кандидатира за нов мандат в началото на септември. Тя обаче добави, че предстоят промени в екипа на ГЕРБ в София.