ГЕРБ сменя настоящите кметове с нови кандидати в Пловдив, Хасково и Русе, като първите две рокади не са изненада. От партията на Бойко Борисов днес обявиха три официални номинации за местните избори.

За кмет на Пловдив на мястото на Иван Тотев ще се бори настоящия областен управител Здравко Димитров. На предишните местни избори той отново бе кандидат, но подкрепен тогава от Реформаторския блок. Самият Димитров е учредител на ГЕРБ и беше депутат в 42-рото и 43-ото Народно събрание. Заради участието му в кметския вот през 2015 г. бе изключен от партията. След това обаче Бойко Борисов го направи областен управител на града в третия си кабинет.

В Хасково закономерно ГЕРБ не подкрепя кмета, издигнат от партията през 2015 г. Добри Беливанов. Той успя да прекрати дългогодишното управление на Георги Иванов в града, но още в средата на мандата местната партийна структура и Беливанов се изпокараха. За кметския пост на тези избори партията на Борисов залага отново на областния управител на Хасково - Станислав Дечев. Той е работил в Държавен фонд "Земеделие" и е бил общински съветник в града. 

В Русе Изпълнителната комисия на ГЕРБ е предпочела за поста на Пламен Стоилов, който изкара два кметски мандата от партията, този път да се бори Диана Иванова. Тя е директор на професионалната гимназия по облекло в града. Според устава на ГЕРБ местните структури предлагат имена, но ръководството в София взима окончателно решение. В случая с Русе е предпочетена Иванова, макар че най-много номинации на място е имал директорът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир ДимитровМестни русенски медии припомнят, че Иванова има съвсем крекъх политически опит, но не в ГЕРБ. През 2015 г. е била на позиция в структурите на „Български демократичен център“ (това е новото име на партия ЛИДЕР с идеолог бизнесмена Христо Ковачки - б.р.) и е кандидадтствала за общински съветник.