Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ракетата, взривила се при тестове край Архангелск, Русия, вероятно е имала двигател с малък модулен ядрен реактор. Това каза пред Клуб Z Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ и специалист по този тип реактори.

„Правят ракета с малък модулен реактор, който произвеждата такава тяга, че тя е свръхзвукова и лети практически неограничено – докато не бъде свалена или не се взриви“, обясни той.

Според Йорданов ясен признак за това е рязкото покачване на радиационния фон в района, както и отричането от страна на руснаците. Петима учени от „Росатом“ загинаха при инцидента, за който руските власти мълчаха 4 дни, и съобщиха частична информация.

Все повече проекти за малки модулни реактори за употреба за граждански цели се появяват в света. Те имат ключови предимства пред пълноразмерните – значително по-компактни са, маневрени, а системите им за безопасност са като големите блокове от поколение 3+. Друго предимство, подчертава специалистът, е това, че те горят горивото, натрупано от големите реактори. 

„Игор Корчатов беше казал – нека атомът бъде работник, а не войник. Айнщайн също казвма, че ядрената енергетика има бъдеще, само ако се ползва за мирни цели. Руснаците решиха да смесват войника с работника... и гръмна“, добави Йорданов.

Подобен е бил и случаят с реакторите на Чернобил, припомни той – те са се ползвали както за електроенергия, така и за производство на плутоний за атомни бомби. Такава практика е имало само в СССР.

Според Йорданов вероятно предстои остра международна реакция на теста.

„Това е много неприятен инцидент, който според мен ще има някакво развитие – политическо и дипломатическо.“

Коментари

true lies's picture
true lies
truelies

Боже господи, какви партенки...

Другарят не е никакъв "специалист по този тип реактори", защото до "този тип реактори" инженерчета-оператори с квалификация да натискат копчетата на БЩУ-то на ВВЕР-440, какъвто някога си преди 40 години е бил този, нито са имали достъп, нито образование . А за журнальото, упражнило се в списване просто думи немам... Какви бисери само! " Друго предимство, подчертава специалистът, е това, че те горят горивото, натрупано от големите реактори. " "Игор Корчатов" "Подобен е бил и случаят с реакторите на Чернобил," Тва последното е като вица за Иванчо, дето свършва с "еквивалентен случай, на бика му се изправиха рогата". Неграмотността на българските журналя е просто невероятна.
 's picture

Rhapsody of fire

Твоята неграмотност е

Твоята неграмотност е недостижима.

Хехехе

"Корчатов" верно е връх в журнализтическото безхаберие. А този не беше ли костококото, което началстваше когато затвориха току-що ремонтираните "малки" реактори, които произвеждаха зелен ток на 3 стотинки за киловатчас и много пречеха на французи, турци и румънци?

Името е Курчатов

Не се чете достатъчно. И тези текстове и въобще журналситическата култура в България слезе под морското равнище. Пишат се глупсти, а много текстове са неграмотни и недостойни за публикуване...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.